Αλλεπάλληλες και συντριπτικές είναι οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία που εκθέτουν κατά τρόπο µη αναστρέψιµο τον υπουργό Άµυνας Π. Καµµένο, σχετικά µε τις µεθοδεύσεις που επέτρεψε και στις οποίες εµπλέκεται και ο ίδιος προσωπικά όσον αφορά την κατ' όνοµα διακρατική συµφωνία για την πώληση παλαιού πολεµικού υλικού από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η όλη υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα όταν δηµοσιοποιήθηκε προ ελαχίστων ηµερών ένα συµβάν υψηλής έντασης µεταξύ του υπουργού και του ταξίαρχου Παπαδάκη, επικεφαλής στη ∆ιεύθυνση Αµυντικών Προγραµµάτων και Κύριων Συµβάσεων της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ).

Ο υπουργός, σύµφωνα µε την αναφορά του ταξίαρχου, φέρεται να διέταξε αρχικώς την κράτηση του αξιωµατικού και στη συνέχεια τη µετάθεσή του από τη Γ∆ΑΕΕ, όπου υπηρετούσε. Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό έχει συµβεί τον Αύγουστο, η δηµοσιοποίησή του προκάλεσε άµεσες ερωτήσεις από τους κ. Κικίλια και ∆ηµοσχάκη από τη Ν∆ και τον κ. Λοβέρδο από τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη.

Μόλις ένα 24ωρο αργότερα, στις 7 Νοεµβρίου, ο κ. Καµµένος απάντησε γραπτώς και µε κατάθεση εγγράφων σχετικά µε τα όσα συνέβησαν µε τον ταξίαρχο, αλλά και µε την αιτία της σύγκρουσής τους. Αυτή προέκυψε κατόπιν εκτόξευσης κατηγοριών από τον υπουργό προς τον αξιωµατικό για χειρισµούς του και για συµµετοχή του σε κύκλωµα που υπονοµεύει διακρατική συµφωνία µε τη Σαουδική Αραβία.

Το αντικείµενο της συµφωνίας αφορά την πώληση «300.000 Η/Συνδεδεµένων φυσιγγίων εκρηκτικών Μ1 105 mm του ΓΕΣ», παλαιού υλικού για τις Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις, αλλά λειτουργικού, προς τη Σαουδική Αραβία. Σύµφωνα και µε τα έγγραφα που παρουσίασε στο κοινοβούλιο ο υπουργός, η σχετική διακρατική συµφωνία υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουνίου 2017 µεταξύ του φερόµενου ως εκπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ), Έλληνα επιχειρηµατία Β. Παπαδόπουλου, µε έδρα το Κιλκίς, προέδρου της εταιρείας Olympic Ιndustries S.A., και από την πλευρά της Ελλάδας του γενικού διευθυντή της αρµόδιας Γ∆ΑΕΕ, αντιναυάρχου Κ. Κυριακίδη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΒΑΤΕΡΛΟ

Παρά την επιµονή του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας από τον Οκτώβριο του 2016 η συµφωνία να είναι διακρατική (Government to Government), ώστε να µην υπάρξει κανένα περιθώριο διαφθοράς και προµηθειών µέσω µεσαζόντων, όλα σχετικά µε αυτήν έχουν καταλήξει σε ένα θέατρο του παραλόγου. Ή σε ένα σκάνδαλο-Βατερλό για τον κ. Καµµένο, που µόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται.

Συγκεκριµένα και συνοπτικά: Ο κ. Παπαδόπουλος δεν αναγνωρίστηκε ως εκπρόσωπος από την πλευρά των Αράβων και µάλιστα δεν συµµετείχε σε καµία από τις συσκέψεις όπου παρέστησαν οι αντιπρόσωποί τους.

Ο αρµόδιος αξιωµατικός από την πλευρά του ΒΣΑ, συνταγµατάρχης Mohammed Aleniazi, διευθυντής Εξοπλισµών του υπουργείου Άµυνας στο Ριάντ και µόνος υπεύθυνος, όπως επίσηµα ενηµέρωσε την ελληνική πλευρά, να υπογράφει στρατιωτικές συµβάσεις του Βασιλείου, δήλωσε κατ' αρχήν στις 12 Ιουνίου µέσω της ελληνικής πρεσβείας «πλήρη άγνοια της Σαουδικής Αραβίας για τις δραστηριότητες Παπαδόπουλου», εξέλιξη για την οποία η πρεσβεία ενηµέρωσε αµέσως την Αθήνα, αλλά την έκπληξή τους εκδήλωσαν και πάλι δύο µήνες µετά, στις 29 Αυγούστου, σε επίσηµη συνάντηση για αυτό το θέµα στην Ελλάδα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας.

Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι στις 12 Ιουνίου 2017 µέσω e-mail η πρεσβεία στο Ριάντ αποκάλυπτε ότι ο Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τους Σαουδάραβες, στις 13 Ιουνίου -µία ηµέρα µετά δηλαδή-, εκείνος εµφανίστηκε εκτάκτως στο αεροδρόµιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη και µάλιστα µε αεροσκάφος τύπου C27 που του παραχώρησε το ίδιο το υπουργείο Άµυνας και υπέγραψε εσπευσµένα τη σύµβαση µε τη Γ∆ΑΕΕ, την οποία εκπροσωπούσε ο στενός συνεργάτης του κ. Καµµένου κ. Κυριακίδης.

Αντίθετα, στην προγραµµατισµένη και επίσηµου χαρακτήρα επίσκεψη της αντιπροσωπίας αξιωµατικών της Σαουδικής Αραβίας και στη σύσκεψη στα τέλη Αυγούστου µε αντικείµενο τη διακρατική συµφωνία που είχε υπογράψει ως εκπρόσωπος των Αράβων στο ελληνικό υπουργείο Άµυνας ο Β. Παπαδόπουλος δεν παρουσιάστηκε. Ωστόσο, τα ευτράπελα και προκλητικά µε τη σύµβαση για την πώληση 300.000 φυσιγγίων και εκρηκτικών 105 mm συνεχίζονται.

Η εξουσιοδότηση για τον κ. Παπαδόπουλο που παρουσίασε ο υπουργός στο ελληνικό κοινοβούλιο τη ∆ευτέρα, σχετικά µε την αρµοδιότητα εκπροσώπου των Αράβων, µε ηµεροµηνία «Μαΐου 2016», δεν έχει επίσηµη επικύρωση. Αλλά και η ποσότητα του υλικού δεν είναι ακριβής, αφού οι πιστώσεις που είχαν διαθέσιµες οι Άραβες ήταν για 100.000 και όχι για 300.000 πυροµαχικά. Ταυτόχρονα, για να έχει νοµική ισχύ ένα διεθνές έγγραφο -που προέρχεται από την αλλοδαπή- θα πρέπει να έχει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά: να έχει την επονοµαζόµενη σφραγίδα της Χάγης ή την πιο απλά αναφερόµενη ως επικύρωση από πρεσβευτική ή προξενική Αρχή. ∆ιαφορετικά, δεν έχει καµιά αξία.

Επίσης, τα αρχικά έγγραφα στα αραβικά δεν συνοδεύονται από µετάφραση, ούτε υπάρχει κανένα κείµενο της επίµαχης σύµβασης στα αγγλικά ή στα αραβικά. Τέλος -και στο σηµείο αυτό διαφαίνεται ενδεχοµένως δόλος- στο έγγραφο της εξουσιοδότησης η επωνυµία της επίµαχης εταιρείας του κ. Παπαδόπουλου αναγράφεται µε ορθογραφικό λάθος, ως «Olympic Ιndstries S.A», αντί του ορθού «Industries». Εµπειροι νοµικοί αναφέρουν ότι πολλές φορές σε πλαστά έγγραφα επιλέγεται το ορθογραφικό λάθος, προκειµένου, σε περίπτωση δίωξης, να µην απαγγέλλεται κατηγορία σε βαθµό κακουργήµατος, αλλά πληµµελήµατος.

Η εκκρεμότητα που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΘΑ

Κομβικό σηµείο της υπόθεσης, που καταρρίπτει την αµυντική γραµµή του Π. Καµµένου, είναι η σύσκεψη που αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π» όλων ανεξαιρέτως των ανώτατων αξιωµατικών της Γ∆ΑΕΕ, που «καίει» τον υπουργό, ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί γιατί, πέραν όλων των άλλων, προσπάθησε να παραπλανήσει το ελληνικό κοινοβούλιο.

O κ. Παπαδόπουλος από την ίδια την εξουσιοδότηση που έχει, και παρά το γεγονός ότι για τη Σαουδική Αραβία ακόµα και αυτή είναι «παραχαραγµένη», δεν έχει εντολή να υπογράψει τη διακρατική συµφωνία για τα 300.000 εκρηκτικά, αλλά µόνο για να διαµορφώσει τη συµφωνία µέσω διαπραγµατεύσεων.

Για τον λόγο αυτό υπήρξε ειδική σύσκεψη στις 16 Φεβρουαρίου 2017 στη Γ∆ΑΕΕ, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», µε τη συµµετοχή όλης της ιεραρχίας (στρατηγών και ανώτατων αξιωµατικών), για να λυθούν τα ζητήµατα της υπογραφής της σύµβασης από την πλευρά των Αράβων. Σχετικά µε τη σύσκεψη, η εφηµερίδα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και τα σχετικά ενηµερωτικά έγγραφα.

Σε αυτήν εξαρχής αναφέρθηκε ότι ο κ. Παπαδόπουλος εµφανίζεται ως εκπρόσωπος για να πραγµατοποιήσει τις διαπραγµατεύσεις µε τους εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Άµυνας, αλλά όχι να υπογράψει οποιαδήποτε συµφωνία.

Σηµειώθηκε µάλιστα -µάλλον µε έκπληξη- από τους υψηλόβαθµους Έλληνες αξιωµατικούς ότι το έγγραφο µε το οποίο ορίζεται εκπρόσωπος ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο του 2016 -και το οποίο παρουσίασε ο κ. Καµµένος- φέρει την υπογραφή του Colonel Adel Alsaff RSAF Dep Director of Armament & Munitions. Βάσει του οργανογράµµατος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας -που παρουσιάζεται και στα «Π»-, ως τµηµατάρχης διοικητικά υπάγεται στο 5ο επίπεδο της ιεραρχίας, που αφορά ένα κατώτερο τµήµα της Πολεµικής Αεροπορίας. Προσοχή, το εντυπωσιακό είναι ότι όχι µόνο είναι χαµηλόβαθµος, αλλά και αξιωµατικός της Αεροπορίας, τη στιγµή που τα βλήµατα που επρόκειτο να αγοραστούν αφορούν τον Στρατό Ξηράς.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να διερευνηθεί εάν η εταιρεία Olympic Industries µέσω του κ. Παπαδόπουλου έχει εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συµφωνίας, αλλά και από ποια Αρχή θα προέλθει η εξουσιοδότηση. Είναι προφανές ότι οι ανώτατοι αξιωµατικοί είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην εξουσιοδότηση και ζητούσαν διευκρινίσεις από τους Σαουδάραβες.

Για τον λόγο αυτόν εκτιµήθηκε ότι απαιτείται να υποβληθεί ερώτηµα από το ΥΠΕΘΑ/Γ∆ΑΕΕ µέσω του αρµόδιου ΑΚΑΜ προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τον καθορισµό του εκπροσώπου της που θα φέρει το δικαίωµα υπογραφής της διακρατικής συµφωνίας για την εκποίηση βληµάτων 105 mm. Τέσσερις ηµέρες µετά τη σύσκεψη και συγκεκριµένα στις 20 Φεβρουαρίου, το αίτηµα διαβιβάζεται προς τον ακόλουθο Άµυνας στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Αµπου Ντάµπι στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, µε κοινοποίηση στον εκπρόσωπο ΑΚΑΜ στη Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν, το ερώτηµα για το ποιος θα εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει την επίµαχη σύµβαση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να απασχολεί το επιτελείο και στις 31 Μαΐου 2017 µέσω µηνυµάτων και εγγράφων.

Το εντυπωσιακό και παράλληλα σκανδαλώδες είναι ότι στις 13 Ιουνίου του 2017 ο Β. Παπαδόπουλος υπέγραψε τη συµφωνία στην κυριολεξία στο πόδι στο αεροδρόµιο της Μίκρας µε τον αντιναύαρχο Κ. Κυριακίδη, παρά το γεγονός ότι µία ηµέρα πριν οι Σαουδάραβες είχαν στείλει ήδη επίσηµη ενηµέρωση ότι δεν γνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Είναι προφανές ότι ο κ. Καµµένος είναι έκθετος όχι µόνο γιατί η ίδια η Γ∆ΑΕΕ του υπουργείου Άµυνας, µέσω των ανώτατων αξιωµατικών, αµφισβητεί την εξουσιοδότηση Παπαδόπουλου να υπογράψει οποιαδήποτε σύµβαση, αλλά διότι από τη σύµβαση, που εντέλει υπεγράφη εσπευσµένα µία µέρα µετά την απάντηση της πρεσβείας ότι η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήµατα, που ενδεχοµένως να έχουν και ποινικό ενδιαφέρον:

 Αν και η σύµβαση όριζε στο άρθρο 17 ότι ο αγοραστής (εν προκειµένω ο κ. Παπαδόπουλος) έπρεπε να καταβάλει εντός 10 ηµερών το 100% του τιµήµατος, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Γιατί δεν έγινε αυτό;

 Η ευθύνη του κ. Καµµένου -ο οποίος δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε ή ότι ξεγελάστηκε- προκύπτει από το άρθρο 12 της σύµβασης, το οποίο ρητά αναφέρει ότι «ο έχων την οικονοµική εξουσία για τη συµφωνία της παρούσας σύµβασης είναι ο ΥΕΘΑ». Είναι λοιπόν προφανές ότι η ευθύνη βαρύνει προσωπικά τον κ. Καµµένο.