Ιδιαιτέρως γνωστές στους παροικούντες την επιχειρηµατική Ιερουσαλήµ της Βόρειας Ελλάδας ήταν οι παραδοσιακές σχέσεις αλλά και οι παράλληλες διαδροµές του Βασίλη Παπαδόπουλου και της οικογένειάς του µε τον Ιβάν Σαββίδη.

Βλέπετε, πέραν των κοινών τους αναφορών, οι δύο πλευρές είχαν δεθεί κατά κάποιον τρόπο µε δεσµούς… αίµατος, έστω και αν στην παρούσα φάση υπάρχουν διαφορετικές εκτιµήσεις σχετικά µε τη διατήρηση ή µη διαύλου επικοινωνίας µεταξύ τους.

Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή.

Το στοιχείο που αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την προσέγγιση του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ και του επιχειρηµατία που βρέθηκε στη δίνη των αποκαλύψεων για την υπόθεση πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία ήταν το γεγονός ότι αµφότεροι κατάγονται από το περιβόητο Ροστόφ.

Την πόλη από όπου ανεδείχθη επιχειρηµατικά ο Ιβάν Σαββίδης, πριν δραστηριοποιηθεί εντός των ελληνικών συνόρων.

Μάλιστα, όπως διηγούνται οι γνωρίζοντες το οικογενειακό παρελθόν του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο πατέρας του Ηλίας διοικούσε τον καιρό της κυριαρχίας των Σοβιέτ το εργοστάσιο τσιγάρων του Ροστόφ, προσωπάρχης στο οποίο ήταν εκείνη την εποχή ο σηµερινός επικεφαλής του «∆ικεφάλου του Βορρά».

Ακολούθως, µετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισµού, ο Ι. Σαββίδης πήρε στα χέρια του τα ηνία του εν λόγω εργοστασίου, ξεκινώντας επί της ουσίας τη σταδιοδροµία του στον χώρο των business. Aρκετά χρόνια αργότερα, οι δρόµοι των δύο επιχειρηµατιών αντάµωσαν και πάλι, τουλάχιστον σε κοινή θέα, αφού κοινοί συνοµιλητές τους διαµηνύουν ότι στο µεσοδιάστηµα βρίσκονταν κανονικά σε ανοιχτή επαφή.

Συγκεκριµένα, ο… ένθερµος ΠΑΟΚτζής Βασίλης Παπαδόπουλος φέρεται να ήταν εκείνος που έβαλε στο µυαλό του Ιβάν Σαββίδη την ιδέα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της οµάδας της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την προώθηση επενδύσεων στη συµπρωτεύουσα και γενικότερα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σαν να µην έφθανε αυτό, µε βάση τα όσα ανέφεραν δηµοσιεύµατα αθλητικών ΜΜΕ της συµπρωτεύουσας που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ, ο Βασίλης Παπαδόπουλος είχε διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο στην πρώτη χρονικά διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά Σαββίδη για τον «∆ικέφαλο». Τότε, ο επιχειρηµατίας εµφανιζόταν ως εκπρόσωπος του µετέπειτα ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ και µάλιστα, σύµφωνα µε τα ΠΑΟΚτζίδικα ΜΜΕ, είχε προχωρήσει για λογαριασµό του Ιβάν Σαββίδη στη σύναψη µνηµονίου πώλησης µε τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γούµενο, στις 12 Απριλίου του 2006.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του ήταν να καταστεί εφικτός ο έλεγχος του Ερασιτέχνη από τον επιχειρηµατία µέσω της αλλαγής του καταστατικού. Έναν µήνα αργότερα, ο Πόντιος businessman κατέφθασε για πρώτη φορά στη συµπρωτεύουσα, όµως δεν µπόρεσε να βρει τότε σηµείο επαφής µε τα µέλη της διοίκησης (οι συζητήσεις σταµάτησαν στις αρχές Ιουνίου του 2006) κυρίως λόγω της επιµονής του να συµπεριληφθεί στο τελικό deal και το γήπεδο της Τούµπας.

H αδυναμία στους πολιτικούς και το ένταλμα στα Σκόπια

Οπως και να 'χει, η ιστορία της πρώτης, αποτυχηµένης προσπάθειας του Ιβάν Σαββίδη να πάρει στα χέρια του τις τύχες του ΠΑΟΚ αναδεικνύει την εγγύτητα µεταξύ του ίδιου και του Βασίλη Παπαδόπουλου, η οποία υπό συνθήκες θα µπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση του τελευταίου στο σηµερινό σύστηµα ηγεσίας των Ενόπλων ∆υνάµεων και στην προώθηση των επιχειρηµατικών ενδιαφερόντων του στο συγκεκριµένο µέτωπο. Βλέπετε, είναι γνωστή τοις πάσι η εκατέρωθεν προσωπική αδυναµία και εκτίµηση µεταξύ του υπουργού Άµυνας Πάνου Καµµένου και του Ιβάν Σαββίδη. Εξάλλου, όσοι ξέρουν καλά τον Β. Παπαδόπουλο, είτε σε κοινωνικό είτε σε επαγγελµατικό επίπεδο, συνοµολογούν ότι, πέραν των λοιπών δραστηριοτήτων του, είχε µια έµφυτη τάση στις επαφές µε πολιτικά πρόσωπα. Τροχοπέδη βέβαια σε όλη αυτή τη δραστηριότητα ήταν οι περιπέτειες που είχε ο Β. Παπαδόπουλος µε τις διωκτικές Αρχές στο παρελθόν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τον επιχειρηµατία είχε εκδοθεί από το 2009 ένταλµα σύλληψης στα Σκόπια. Το περίεργο είναι ότι η ΠΓ∆Μ δεν έχει µέχρι στιγµής καταθέσει αίτηση στην Ελλάδα για να εκτελεστεί στη χώρα µας το εν λόγω ένταλµα, ενώ µε βάση τις ίδιες πηγές ο φάκελός του λείπει από την Κρατική Ασφάλεια. Παράλληλα, έχει βρεθεί στο µικροσκόπιο της δ∆ικαιοσύνης σχετικά µε δύο βουλεύµατα: ένα παραπεµπτικό του 2006 για λαθρεµπορία (αθωώθηκε τελικώς το 2008 από το Τριµελές Εφετείο Θεσσαλονίκης) και ένα απαλλακτικό το 2012 από το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Θεσσαλονίκης, για απάτη και ηθική αυτουργία σε απάτη.

Το όνοµά του είχε συµπεριληφθεί στη λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ µαζί µε έναν Ισραηλινό και έναν Τούρκο για υπόθεση στη Σιέρα Λεόνε. Ο κ. Παπαδόπουλος, πάντως, µεσουράνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, από το 1996 µέχρι το 2002, εξασφαλίζοντας µια σύµβαση για φυσίγγια από την ΕΛΑΣ. Ωστόσο, την περίοδο 1999-2000 προέκυψε εµπλοκή, καθώς διαπιστώθηκε µία παρτίδα σκάρτα φυσίγγια και η συνεργασία τερµατίστηκε.