Τα χρήματα του υπεπλεονάσματος που συγκεντρώθηκαν από τους συνεπείς πολίτες που μάτωσαν για να πληρώσουν τους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση μοιράζει ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το φόβο των αποκαλύψεων για τον Πάνο Καμμένο και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και μετά την εκλογική διαδικασία στην κεντροαριστερά, που έδειξε πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ επέστεψαν στη βάση τους.  

Με δεδομένο το παραπάνω σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ανακοινώσει πρόωρα τον κυβερνητικό μποναμά του, που τελικά μόνο το 1/8 του θα μοιράσει στους πολίτες που έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο της επιδοματικής του πολιτικής.  

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας έκτακτες παροχές 1,4 δισ. ευρώ, από ένα υπέρογκο υπερπλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ του 2017, στην πράξη εξήγγειλε πως μόλις 700 εκατ. ευρώ (ή το 1/8 από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. του 2017) θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα). Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα 900 ευρώ. Αποκλείονται όμως όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 180.000 ευρώ και άνω, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα σε σχετικά καλές περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.  

Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι -και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο, αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012 -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα 2 δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.