H επίσημη δήλωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για συμμετοχή στη δημιουργία της «Ευρώπης της Άμυνας», μεταξύ των οποίων τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, αποτέλεσαν τη σημαντικότερη στιγμή του Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.  

Επιπλέον, στο Συμβούλιο παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στον τομέα της αμύνης.   Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, ο οποίος καλωσόρισε τη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά όπως επεσήμανε στην ομιλία του δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς σεβασμό στα σύνορα της Ευρώπης, όπου ανατολικά είναι τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, ούτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.  

Επίσης ένα άλλο βασικό θέμα της συνόδου ήταν η ουσιαστική συγχρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της ερεύνης και της τεχνολογίας στον τομέα της αμύνης, καθώς και η ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές.  

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency/EDA), ο ΥΕΘΑ ανέλυσε την πρότασή του για μια συλλογική συνεργατική δράση στα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην ΕΕ με στόχο την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια καθοριστικής σημασίας στον προπαρασκευαστικό τομέα ήταν ο ρόλος του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και των επιτελών του, καθώς κατάφεραν και συγκέρασαν πλήθος επί μέρους πρακτικών προβλημάτων, επιτρέποντας έτσι την εν συνεχεία «πολιτική αξιοποίησή τους» από τους πολιτικούς, μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο της επισήμου συμφωνίας-δηλώσεως.  

Λ.Σ.Μ.