Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας και λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Από την τριμερή που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Λευκωσία, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και ο ιδιαίτερος ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, αμυντική συνεργασία (πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου) και θα διεξαχθεί διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό αλλά και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, αποδεικνύει ότι ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η σημασία του ανοίγματος της Ελλάδας στο Ιράν και η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.