Σιγήν ιχθύος για μία ακόμη φορά τηρεί η κυβέρνηση σχετικά με την αποκάλυψη της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» για τον τελικό προορισμό των 200.000 βλημάτων, που «περίσσευαν» από το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για αγορά μόνο 100.000 βλημάτων.

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα αν γνώριζαν τον αποδέκτη των βλημάτων τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος όσο και ο μεσάζων κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στο πραγματικό ενδιαφέρον των Σαουδαράβων και στη συνολική ποσότητα των βλημάτων που διατέθηκε προς πώληση διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στις 29 Αυγούστου.

Αυτή ήταν που προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο της αμερικανικής πλευράς όσο και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που σε αυτή τη φάση παρακολουθούν με το «μικροσκόπιο» κάθε συναλλαγή που αποσκοπεί την ενίσχυση του οπλοστασίου του ISIS.

Οι πληροφορίες συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι τρίτοι μεσάζοντες, που είχαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, ήταν οι ενδιαφερόμενοι για την αγοραπωλησία των βλημάτων. Αυτό ήταν που προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» τόσο στη CIA όσο και στη βρετανική MI5, που κινήθηκαν αστραπιαία για την αποτροπή τυχόν συναλλαγής με το ISIS.

Για τους μεσάζοντες βεβαίως αυτά ήταν «ψιλά γράμματα», καθώς, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, πριν από εννέα μέρες, η αξία των 200.000 βλημάτων σε εμπόλεμη ζώνη αγγίζει τα 150.000.000 ευρώ. Παρασκηνιακές διπλωματικές πιέσεις ασκήθηκαν και στην ελληνική κυβέρνηση. Η αδράνεια όμως που συνάντησαν κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια. Κατά ορισμένες πληροφορίες, αυτός ήταν και ο λόγος διαρροής ορισμένων από τα απόρρητα έγγραφα, που «έκαψαν» τον κ. Πάνο Καμμένο και οδήγησαν στη ματαίωση της συναλλαγής.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 5/12/2017