Σε πάρα πολύ φορτισμένο  κλίμα πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση  Παυλόπουλου  - Ερντογάν  στο  Προεδρικό  Μέγαρο καθώς ο  Τούρκος πρόεδρος ήλθε  αποφασισμένος  να δημιουργήσει πρόβλημα  στην ελληνική  πλευρά  «εντός των τειχών»  γι΄ αυτό  και ήλθε στην Αθήνα  διαβασμένος. Η άγρια διάθεση του δεν φάνηκε μόνο με τα όσα τρελά εκστόμισε  για τη  Συνθήκη της Λωζάνης.  Εκεί  ο  πανεπιστημιακός  Παυλόπουλος τον   κατήχησε  κανονικότατα  λέγοντας πως  οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται στο πέρασμα των ετών  αλλά  «οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι  εκείνες που προσαρμόζουν τη  Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα».

Όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές θα παρατήρησαν ότι  ο Ερντογάν  ανέφερε  και τα εξής στη δήλωση του: « Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους της  προσευχής  αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να πουν  τη λέξη Τουρκική…  Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα  θέματα…Όταν αποχωρήσατε από το  ΝΑΤΟ εμείς σας  στηρίξαμε για να γίνετε  μέλος»! Μόλις το άκουσε αυτό  ο κ. Παυλόπουλος  κατάλαβε ότι οι προθέσεις του ομολόγου  του υπερβαίνουν τα ανώτατα  επιτρεπτά   όρια που επιβάλλονται από τα χρηστά ήθη της φιλοξενίας. 

Και τούτο διότι  ο Έλληνας πρόεδρος διετέλεσε γραμματέας του μεταβατικού   Προέδρου της  Δημοκρατίας  Μιχαήλ Στασινόπουλου το  1974 – 1975  ,  ως νέος επιστήμων με του υψηλού επιπέδου νομικές σπουδές, και εκ της θέσης του γνώριζε  από πρώτο χέρι τι είχε αναγκάσει τον   Κωνσταντίνο Καραμανλή και την οικουμενική του  κυβέρνηση να αποχωρήσει  (14/8/1974) από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.  Χοντρά  -   χοντρά,  η  Ελλάδα είχε αντιδράσει έντονα  για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην  Κύπρο  και  ο Καραμανλής στα χρόνια που ακολούθησαν πάλευε διαρκώς  μέσα – έξω για να επαναφέρει   και τη χώρα στη  μεταπολιτευτική κανονικότητα  και   να  αποφύγει ενδεχόμενο  νέο κατρακύλισμα σε δικτατορικά καθεστώτα. Έξι χρόνια διήρκεσε αυτή η απομόνωση μέχρι που η  Ελλάδα επανήλθε όχι βέβαια γιατί υποστηρίχθηκε από την  Τουρκία  αλλά επειδή  δυο μήνες  νωρίτερα  είχε  καταφέρει  να  ενταχθεί στον πρώτο πυρήνα των κρατών – μελών της ΕΟΚ.

Η αιχμή  Ερντογάν χαρακτηρίστηκε…  ιεροσυλία και αντιμετωπίστηκε δεόντως  από τον  ΠτΔ  ο  οποίος εξουδετέρωσε την επιχειρηματολογία  περί αναθεώρησης της Συνθήκης της   Λωζάνης με αποτέλεσμα ο  Τούρκος  να  …  ψελλίσει:

« Εδώ δεν είμαι καθηγητής αλλά  ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο (σς πτυχίο της Διοίκησης  Επιχειρήσεων έχει!)… Στο  Δίκαιο της πολιτικής  ( σς άγνωστο στη  Νομική  επιστήμη )  υπάρχει  όρος για επικαιροποίηση των  Συνθηκών ,αρκεί να  υπάρχει συμφωνία των χωρών».