Πολύ καλό και αναγκαίο ήταν η χρονική συγκυρία της επισήμου επισκέψεως του προέδρου της Τουργίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική και ωφέλιμη», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΤ1.

Επανέλαβε δε ότι με την Τουρκία συζητάμε για τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνδυασμό με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα, τα "αδικαιολόγητα" ζητήματα των εντάσεων στο Αιγαίο, την κοινή οικονομική δράση. Δεν συζητάμε το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάνης πρόσθεσε. «Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για τις συνθήκες. Άλλωστε η διεθνής κοινότητα τη θεωρεί κεντρικό στοιχείο του συνολικού Διεθνούς Δικαίου», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, για την προετοιμασία της επισκέψεως, υπενθύμισε ότι «και μετά ρίχνουμε και ένα ζεμπέκικο». Και πρόσθεσε: «Ποιον αντιπολιτεύεται η αντιπολίτευση όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν είναι συνηθισμένοι να αποκρούουν "φιλικές" ή "εχθρικές" επιθέσεις εν τη γενέσει τους».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι «Τις εθνικές θέσεις δεν τις κρύβουμε και θα κινηθούμε και θα προχωρήσουμε καλύτερα απαλλαγμένοι από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η ατζέντα της επίσκεψης είχε τεθεί πριν από μεγάλο διάστημα».

Ο ΑΝΥΕΘΑ απάντησε μονολεκτικώς, με ένα «ξερό» «όχι», στην ερώτηση εάν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή, ενώ για την μη παρουσία του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στο πρόγραμμα υποδοχής κλπ του Τούρκου προέδρου παρατήρησε ότι στις συνομιλίες δεν παρέστη ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ενώ συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ αμφοτέρων των χωρών. «Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη διεξαγόταν μια άσκηση όπου ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του» σημείωσε ο ΑΝΥΕΘΑ και…έπεισε τους πάντες.

Ο ΑΝΥΕΘΑ χαρακτήρισε ως «αντιπερισπασμό» τις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις. «Τέτοια ζητήματα τίθενται στο ΝΑΤΟ απαντάμε αλλά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει της παραβιάσεις», τόνισε για να επαναλάβει ότι «το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται θα είναι ελληνικό και το τελευταίο πλοίο που θα ελλιμενίζεται θα είναι ελληνικό. Ας συζητάμε εν ειρήνη και να μην παίζουμε τέτοιου είδους επικίνδυνα παιγνίδια» σημείωσε με έμφαση.

Τέλος εκτίμησε ότι από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα υπάρξουν οφέλη για την Ελλάδα στα θέματα του προσφυγικού και της εντάσεως στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μπορεί να ακολουθήσει της αποφάσεως του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Είναι ακατανόητη για πολλούς, πολύ ανησυχητική από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ για το τι μπορεί να ακολουθήσει» σημείωσε χαρακτηριστικώς.