Σε µια «συνδιαλλαγή» -που είναι φανερό ότι αποβλέπει στην παραµονή της σηµερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία- έχουν έλθει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας µε τον Πάνο Καµµένο. Το ζήτηµα στο οποίο έχει επέλθει συµφωνία για κοινή γραµµή είναι το Σκοπιανό, στο οποίο διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα, µε στόχο, ει δυνατόν, να έχει επιλυθεί µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2018.

Η σχετική «συνδιαλλαγή» έγκειται στο εξής: Ο κ. Τσίπρας στήριξε στη Βουλή τον υπουργό Εθνικής Άµυνας στο ζήτηµα της απόπειρας παράτυπης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, µε αντάλλαγµα τη στήριξή του από τον κ. Καµµένο στη Βουλή στο θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων. Η συµφωνία αυτή Τσίπρα - Καµµένου κρίθηκε αναγκαία, δεδοµένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να χάσει τη δεδηλωµένη µε την άρνηση του Π. Καµµένου ως προς την ονοµασία της ΠΓ∆Μ, µιας και το σχετικό ζήτηµα της διακρατικής συµφωνίας µε τα Σκόπια θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Και αυτό διότι ο κ. Καµµένος έχει γνωστές θέσεις επί του ζητήµατος. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», οι νέες διαπραγµατεύσεις για την ονοµασία των Σκοπίων θα βασίζονται στο περίφηµο «Πακέτο Πινέιρο», που είχε υποβληθεί και στις δύο πλευρές το 1992. Οι προτάσεις εκείνες περιλάµβαναν την ονοµασία «Νέα Μακεδονία». Υπενθυµίζεται σχετικώς µε τις θέσεις Καµµένου, που επιδιώκει να υπερκεράσει η συµφωνία που έχει κάνει µαζί του ο κ. Τσίπρας, ότι τον Ιούλιο ο υπουργός Εθνικής Άµυνας είχε υποστηρίξει για το Σκοπιανό πως η θέση του κόµµατός του είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών στο Συµβούλιο του 1992, δηλαδή να µην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγά του στην ονοµασία.

Το Μέγαρο Μαξίµου πιστεύει ότι µέσω του «Πακέτου Πινέιρο» θα µπορέσει να υπερβεί και τις όποιες αντιρρήσεις της Ν∆, διότι και ο πατέρας του σηµερινού αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν διάκειτο αρνητικά προς τη λύση Πινέιρο. Απλώς οι συνθήκες της εποχής και οι λαϊκές αντιδράσεις είχαν συµβάλει στο να απορριφθεί η λύση εκείνη. Πάντως, ενδεικτική της πρόθεσης του Μαξίµου να προωθήσει το ζήτηµα πρέπει να θεωρηθεί η θέση που είχε διατυπώσει -ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος είχε επιρρίψει ευθύνες στη Ν∆ και στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι το θέµα έχει µείνει ανοιχτό εδώ και χρόνια:

«Το "όχι" Ν∆ - ΠΑΣΟΚ στο "Πακέτο Πινέιρο" εδραίωσε το σκέτο "Μακεδονία"». Για την ταχεία προώθηση µιας επίλυσης σε ένα πολυετούς εκκρεµότητας ζήτηµα έχει προϊδεάσει και η γνωστή ιστοσελίδα Politico, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της ΠΓ∆Μ να ενταχθεί όσο το δυνατόν συντοµότερα στο ΝΑΤΟ.

Ένταξη την οποία είχε αποτρέψει µε βέτο σε ειδική συνεδρίαση της Συµµαχίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής. Βεβαίως, µε βάση τα όσα αναφέρει το πάντοτε καλά ενηµερωµένο Politico, υπάρχει το ενδεχόµενο να πέσει η χώρα µας σε παγίδα. Και αυτό διότι µετά την ένταξή τους ως FYROM στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είναι αποφασισµένα να αρχίσουν διαπραγµατεύσεις για την ονοµασία. Όµως το πρόβληµα θα προκύψει αν, αφού επιτύχουν τον στόχο τους, στις διαπραγµατεύσεις αλλάξουν τακτική.  

Πηγή: SECRET