Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν τις τελευταίες εβδομάδες το πλέον σημαντικό πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου. Στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το πολύ στενό επιτελείο του (Αλ. Φλαμπουράρης, Χριστ. Βερναρδάκης, Δημ. Τζανακόπουλος, Θαν. Καρτερός) έχει αξιολογηθεί πως οι πλειστηριασμοί ακινήτων με τις εικόνες από τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και τις αποκαλύψεις που «θρυμματίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα περί προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα επικοινωνιακός κίνδυνος.

Η απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της αρνητικής δημοσιότητας και των συγκεκριμένων καταγγελιών οδήγησε το Μαξίμου στο να συστήσει ένα «παρατηρητήριο πλειστηριασμών». Αποτελείται κατά κύριο λόγο από συνεργάτες υπουργικών γραφείων που έχουν προσληφθεί κυρίως ως μετακλητοί, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης των υπουργών και δεν έχουν αντικείμενο που τους απασχολεί σε καθημερινό επίπεδο στα υπουργικά γραφεία όπου υπηρετούν.

Τα στελέχη αυτά παρακολουθούν όλα τα προγράμματα των πλειστηριασμών που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα. Αν, δηλαδή, ανάμεσα στα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται υπάρχουν κάποια τα οποία δεν εμπίπτουν στα κριτήρια τα οποία «διαφημίζει» η κυβέρνηση (μεγάλα και πολυτελή ακίνητα, πολύ μεγάλες οφειλές, άλλα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών κ.λπ.).

Η ομάδα αυτών των στελεχών επεξεργάζεται τα στοιχεία και το όλο εγχείρημα της αποφυγής επικοινωνιακών «δυστυχημάτων» επιβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Αλλωστε, η «ομάδα χρηματοπιστωτικού», που ανήκει στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, έχει επεξεργαστεί ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οσο, μάλιστα, οι μνημονιακές υποχρεώσεις αγγίζουν ολοένα και δυσκολότερα ζητήματα, τόσο ο ρόλος της ανωτέρω ομάδας θα γίνεται πιο σημαντικός.    

Τεχνοκράτες    

Δύο από τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας και από τα χέρια τους περνά η πλειονότητα των υποθέσεων είναι ο Μάκης Ολυμπίτης και η Αγγελική Φλεβάρη, οικονομολόγοι αμφότεροι, με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο τους και ανάλογες σπουδές. Συγκαταλέγονται σε εκείνους που χαρακτηρίζονται ευρέως ως «τεχνοκράτες», τους ίδιους που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε με κάθε ευκαιρία για αναλγησία. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο οικονομολόγων είναι ότι δεν έχουν ένσημα στην κομματική επετηρίδα της Κουμουνδούρου, γεγονός που τους κράτησε σε μεγάλο βαθμό μακριά από την κριτική και τη δημοσιότητα που έλαβαν άλλα στελέχη.

Ο κ. Ολυμπίτης θεωρείται πλέον «παλιός», καθώς βρίσκεται στη θέση του ειδικού συμβούλου στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού από τον Μάρτιο του 2015, σε αντίθεση με την κυρία Φλεβάρη, η οποία εντάχθηκε στο οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργικού γραφείου έναν χρόνο αργότερα. Ο ακριβής του ρόλος είναι τα ζητήματα διαχείρισης του τραπεζικού τομέα, όπως και η χρηματοοικονομική ανάλυση και η επικοινωνία.

Εχοντας περάσει από τη Citibank και το υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat στην Αθήνα, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχει αναλάβει ουκ ολίγα projects, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των γνωστών «κόκκινων», που έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση. Η Αγγελική Φλεβάρη, από την άλλη, μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, διέγραψε μια αξιόλογη πορεία στην Τράπεζα Κύπρου επί 13 συναπτά έτη, περνώντας από πολλές θέσεις ευθύνης και διδάσκοντας παράλληλα το 2008-2009 σε σεμινάρια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017