Μία ημέρα πριν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν τα θέματα της αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν κυρίως τα οικονομικά θέματα, αλλά και τα 70 προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου. Οι υπουργοί θα χρειαστεί να κάνουν αρκετό… «μασάζ» στους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του έκανε αναφορά στα μέτρα, στα προαπαιτούμενα και στην αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Το 2018 θα είναι ένα έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει». Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα βήματα της κυβέρνησης για το συμμάζεμα της χώρας.

«Για πολλά χρόνια στην οικονομική αδυναμία της χώρας ήρθαν να προστεθούν προγράμματα και μνημόνια που βύθισαν την ελληνική οικονομία στη φτώχεια. Εμείς προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά αυτή των πολιτικών επιλογών. Καταφέραμε να φέρουμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα, γιατί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και του μοναδικού προγράμματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Το 2017 πετύχαμε δημοσιονομική υπεραπόδοση. Ενώ η γ’ αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέα μέτρα».

Αναφερόμενος στην οικονομία γενικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η οικονομία γενικά έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. Αυτό μας επέτρεψε και να χορηγήσουμε και το κοινωνικό μέρισμα».  

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψή του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα βγει από την επιτροπεία των δανειστών και η χώρα θα βγει στις αγορές.

«Δεν είναι όμως μόνο τα αποτελέσματα στην οικονομία που είναι θετικά. Το κρίσιμο για εμάς είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες στην πραγματική ζωή των πολιτών».

Αφού αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν. Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμισι χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».  

Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».      

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτό είναι και το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.