Με συνεντεύξεις, με παρασκηνιακές διεργασίες, αλλά και με διάθεση αυτοπροβολής του όποιου έργου τους, κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης κινούνται αποκλειστικά και μόνο στους ρυθμούς του ανασχηματισμού, αφήνοντας στον αυτόματο πιλότο το υπουργείο τους.  

Η αποχώρηση του Κώστα Ζουράρι από το κυβερνητικό σχήμα αναζωπύρωσε σε τέτοιο βαθμό τα σενάρια του ανασχηματισμού που δεν λείπουν ακόμη και τα συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών, αλλά και μεταξύ υπουργών και υφυπουργών.

Η προσπάθεια αυτοπροβολής κάποιων υπουργών ωστόσο και η ανάγκη να διαφημίσουν ή να υπενθυμίσουν το έργο τους στον Αλέξη Τσίπρα έχει ως στόχο να αλλάξουν τα σχέδια του πρωθυπουργού, καθώς καθημερινά γίνονται διαρροές για τα πρόσωπα που θα μπουν ή θα βγουν από την κυβέρνηση. Στους ρυθμούς αυτούς φαίνεται ωστόσο ότι θα σέρνεται η κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση καθώς, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, υπολογίζεται ότι ο Τσίπρας θα κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.  

Οι αλλαγές

Τουλάχιστον έξι υπουργεία θα αλλάξουν χέρια, κι αυτό, σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται, δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά σε άλλο πόστο. Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μην υπάρξουν εκπλήξεις στα πολιτικά πρόσωπα, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να διαχειριστούν τα ίδια πρόσωπα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

Τις αλλαγές ωστόσο στην κυβέρνηση θα ρυθμίσουν οι ΑΝΕΛ, κάτι που για το Μαξίμου θα αποτελέσει τον μεγάλο πονοκέφαλο για τα στελέχη που θα πρέπει να επιλεγούν για τα πόστα που θα αναλάβουν.