Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς, όπως έλεγαν, ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει ένα-ένα τα μέτωπα που άνοιξε η ιστορία του ονόματος.  

Όπως λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε να δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».  

Η αναφορά αυτή του αρχιεπισκόπου ερμηνεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως το πιο σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα που έχει στείλει η Εκκλησία για το θέμα από τη στιγμή που επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της ονομασίας. Θεωρούν δε ότι είναι ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές -τους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και τους πολιτικούς-, οι οποίοι πυροδοτούν την κοινή γνώμη προαναγγέλλοντας συλλαλητήρια και διχαστικές συγκεντρώσεις. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των συνομιλιών, ενώ δεσμεύτηκε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση η ονομασία που θα λάβει η σχισματική Εκκλησία.  

Εντωμεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, εκτός απροόπτου, στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός σε αυτήν τη συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων και να ενημερωθεί για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας.  

Στο Νταβός εκτός από τους πρωθυπουργούς αναμένεται να συναντηθούν για δεύτερη φορά μέσα στον Ιανουάριο οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ.  

Σήμερα το απόγευμα πάντως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη μεταμνημονιακή εποχή αλλά και το Σκοπιανό. Οι πληροφορίες λένε ότι οι «53» αναμένεται να καταθέσουν ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι επιφυλάξεις τους για το θέμα των πλειστηριασμών, τις σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας καθώς και το Προσφυγικό.