Εκτός ορίων μοιάζει να είναι πλέον η κόντρα της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο τελευταίος με τη στάση του εμφανίζεται να «σηκώνει το γάντι» που πέταξε το Μέγαρο Μαξίμου, περνώντας στην αντεπίθεση και αμφισβητώντας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων.

Τα όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τελετής για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤτΕ φαίνεται πως εκνεύρισαν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και πυροδότησαν το κλίμα αντιπαράθεσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο τελευταίος, μάλιστα, ο οποίος ήταν από τους λίγους υποστηρικτές του μέσα στην κυβέρνηση, σήμερα αποφεύγει τις σχέσεις μαζί του.

Ένα πράγμα πάντως είναι σίγουρο: ότι εάν η κυβέρνηση μπορούσε, θα είχε τελειώσει με τη διοίκηση του Γιάννη Στουρνάρα. Το συμβόλαιό του ωστόσο λήγει στα τέλη του 2019 και οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει ο Έλληνας τραπεζίτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καθιστούν αυτό το σενάριο σχεδόν αδύνατο.  

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

Οι πληροφορίες λένε ότι οι μοναδικοί συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα από την πλευρά της κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς θα ήταν μάλλον περίεργο το οικονομικό επιτελείο να μη μιλάει με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Η σχέση αγάπης-μίσους του Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της κυβέρνησης κρατάει εδώ και τρία χρόνια, από την πρώτη ημέρα δηλαδή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις δύο πλευρές υπήρχε καχυποψία. Κατά καιρούς τα πράγματα καλυτέρευαν και εκεί που όλα έδειχναν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί, ένα γεγονός ή μια δήλωση πυροδοτούσε και πάλι την αντιπαράθεση.

Αυτό έγινε και πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Γιάννης Δραγασάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τράπεζα της Ελλάδας σχετικά με τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θέμα στο οποίο πολιτικά επενδύει η κυβέρνηση, καθώς επιθυμεί να αποδείξει ότι δεν αφήνει στο απυρόβλητο τους «μεγαλοκαρχαρίες».

Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα στην κοπή της πίτας «έριξε λάδι στη φωτιά», καθώς είπε ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα έχει γίνει συχνά στόχος συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του καταστατικού της».

Όπως είπε ο ίδιος, το αποκορύφωμα τέτοιων επιθέσεων κατά την περσινή χρονιά ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του πρώην διοικητή της ΤτΕ Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι παρόμοιες πρακτικές «δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».  

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η αναφορά του τραπεζίτη «περί συμφερόντων» εκνεύρισε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας παίζει προσωπικό παιχνίδι για δύο λόγους: αφενός γιατί επιθυμεί να δείξει ότι η πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η σωστή και αφετέρου γιατί θέλει να βάλει υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα.

Όπως λένε μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης, όσο ο κεντρικός τραπεζίτης βλέπει ότι τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας απομακρύνονται γιατί η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος των μνημονίων τόσο προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές στο Μέγαρο Μαξίμου, δημιουργώντας εντυπώσεις με τα λεγόμενά του στην κοινή γνώμη.

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί τη δικαστική έρευνα για τις δραστηριότητες της συζύγου του Λίνας Στουρνάρα ως ιδιαίτερα εχθρική κίνηση εναντίον του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018