Συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Πριν από λίγο, και μετά την περίπου δίωρη διμερή επαφή των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, στη συνάντηση μπήκαν και συμμετέχουν πλέον και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Στο μεταξύ, μια σημαντική αλλαγή γραμμής σημειώθηκε εσχάτως στην στρατηγική της κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως προέκυψε νωρίτερα από τις διαρροές για το τι πρόκειται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Σκοπιανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Νταβός που πραγματοποιείται το απόγευμα, θα αναφερθεί στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, το οποίο είναι άλλωστε το κυρίαρχο, ενώ θα ζητήσει και την αλλαγή του συντάγματος της FYROM καθώς μέσα σε αυτό υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, εκτός από την αναφορά του όρου Μακεδονία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διερευνήσει κατά πόσον η κυβέρνηση των Σκοπίων εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει και κάποιες άλλες κινήσεις προκειμένου να διευκολύνει στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται μία σημαντική αλλαγή στο ζήτημα του Συντάγματος και η αλλαγή αυτή έρχεται αμέσως μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη το οποίο άσκησε μεγάλη πίεση όπως αποδεικνύεται.

Μέχρι την Παρασκευή τα τρία βήματα που προβλέπονταν για την επίλυση του ζητήματος, όπως προέκυπταν από διπλωματικές πηγές που επικαλούταν το τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων Sitel ήταν τα εξής:

Στην πρώτη φάση, το νέο όνομα που συμφωνούταν ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αντικαθιστούσε την προσωρινή αναφορά πΓΔΜ, όπου σήμερα χρησιμοποιείται, κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη δεύτερη φάση, και μετά την είσοδο των Σκοπίων με τη νέα ονομασία στο ΝΑΤΟ, θα ζητούταν απ’ όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» να τροποποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις κάνοντας πλέον χρήση του νέου ονόματος που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Στην τρίτη φάση, θα έπρεπε να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εφαρμογή του και για εσωτερική χρήση στη χώρα, καλύπτοντας έτσι την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes. Παράλληλα θα υπήρχαν αλλαγές σε όλα τα επίσημα έγγραφα των πολιτών της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.α.).

Η στρατηγική της κυβέρνησης όπως φαίνεται έχει αντιστρέψει την πορεία των βημάτων βάζοντας σε πρώτο πλάνο την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Το πρόβλημα όμως μεγεθύνεται από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα για το ζήτημα της ονομασίας συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες.