Περίπου δύο 24ωρα άντεξε το «Μακεδονία του Ίλιντεν», το οποίο πλάσαρε μέσω των ΜΜΕ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, λέγοντας μάλιστα ότι το δέχεται και η ελληνική πλευρά. Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου ονόματος έσκασε σαν βόμβα την Παρασκευή το μεσημέρι, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ήταν, υποτίθεται, η έκτη πρόταση για το όνομα της γειτονικής χώρας -οι πέντε άλλες προτάσεις ήταν οι γνωστές με τον γεωγραφικό προσδιορισμό σε διάφορες παραλλαγές. Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «Τσίπρας-Ζάεφ έχουν βρει και όνομα»...

Το «Ίλιντεν» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. «O κ. Τσίπρας μου το είπε και ο ίδιος, συζητά όνομα ονομασίας 'Μακεδονία του Ιλιντεν'» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κέρκυρα.

«Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον μακεδονικό αλυτρωτισμό, ταυτίστηκε με αλυτρωτική εξέγερση με σύνθημα η 'Μακεδονία στους Μακεδόνες', δημιουργία κράτους και πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη» επισήμανε. «Η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το όνομα για τη γειτονική χώρα. Ο κ. Τσίπρας όποτε διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του κινδυνεύουν τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε υπενθυμίζοντας τις 17 ώρες που είπε ο πρωθυπουργός ότι διαπραγματεύτηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2015 για να αποφύγει η χώρα το Grexit και να αποδεχθεί ένα τρίτο μνημόνιο. 

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει όπως τονίζουν κομματικές πηγές. Γισ αυτό και χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση στην οποία καλωσόρισε την «αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», αλλά έσπευσε να επαναλάβει την ανάγκη για κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον Μάθιου Νίμιτς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ίλιντεν» απορρίφθηκε και από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν»

Ο Ζάεφ μάλιστα χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος, καθώς ο συνασπισμός του πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Μετά από τον σάλο, υπήρξε αμερικανική παρέμβαση στην υπόθεση, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πενς συνεχάρη μεν τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη» αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πενς-Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το μήνυμα των ΗΠΑ ήταν σαφές: ο χρόνος πιέζει και απαιτείται λύση που δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Καθοριστικής σημασίας και ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται η νέα συνάντηση που θα έχουν στις 24 και 25 Μαΐου, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νϊμιτς.

Ίσως να είναι μια τελευταία ευκαιρία για βήματα προόδου μετά το ναυάγιο με το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».