Οξύτατη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Νταβός, χαρακτήρισε την Τουρκία «επιθετικό γείτονα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σε δελτίο τύπου του απαντά πως ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αναζητήσει την επιθετικότητα σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας, χθες στο Νταβός.

Νομίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει μάλλον να ψάξει στο υπουργικό του συμβούλιο για απτά παραδείγματα "επιθετικότητας". Ολοι γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του περιγράφονται τέλεια με αυτή τη λέξη».

Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μεταναστευτικό. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Και με έναν επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Στις δηλώσεις αντέδρασαν και τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, η εφημερίδα Hurriyet, που χαρακτήρισε τις διατυπώσεις του πρωθυπουργού «εκτός ορίων».