Σε διπλό ταμπλό οι Σκοπιανοί διαχειρίζονται το ζήτημα της ονομασίας, με αποτέλεσμα να ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, εκφράζοντας διαφορετική θέση για το ζήτημα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών. Ακολουθώντας την τακτική της Αθήνας, που όχι μόνο δεν έχει ενιαία εθνική γραμμή, αλλά ούτε τα μέλη της συγκυβέρνησης δεν συμφωνούν σε  μια πρόταση, οι Σκοπιανοί καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα και ενώ είναι εκείνοι που «βιάζονται» να δοθεί λύση στο ζήτημα, αφήνουν κενά στις τοποθετήσεις τους.  

Ο ψύχραιμος Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πιστεύει πως ως τα μέσα του 2018 θα βρεθεί λύση στην 25ετη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία των Σκοπίων και την ενεργοποίηση της πρόσκλησης συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ Μακεδονία κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου. Ο κ.Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας επανέλαβε πως το θέμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του είναι ακόμα ανοιχτό.  

«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας, διότι θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες, ενώ ο λαός, θα είναι αυτός που θα βρίσκεται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι προετοιμασμένοι γι 'αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε ο Ζάεφ.  

Παράλληλα πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση καλών σχέσεων και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.  

Ο εμπρηστικός ο Ντιμιτρόφ  

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού της FYROM είναι σαφώς πιο διαλλακτική από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέβασε το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών.  

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.  

«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. 

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.