Λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Νίμιτς, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είναι γεγονός. 

Αφορμή οι συνεχείς δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Αθήνας και ειδικότερα του Νίκου Κοτζιά.

«Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών» είχε αναφέρει ο κ. Νίμιτς.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παίρνοντας πάσα από τις αναφορές του κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει λύση αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», επαναλαμβάνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε ''Μακεδόνες'' και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα».

Σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Κοτζιάς κάνει γνωστό ότι είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

«Την διαπραγμάτευση την κάνουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών - ο Μάθιου Νίμιτς διαμεσολαβεί και δεν παραποιεί τις θέσεις, ήταν το οργισμένο μήνυμα του έλληνα υπουργού προς τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ», διαμηνύοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των «συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Ο κ. Κοτζιάς κατέστησε δηλαδή σαφές πως ο κ. Νίμιτς με τις δηλώσεις του ναρκοθετεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και τονώνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, οι οποίες προέρχονται από τη δυσφορία στην ενιαία χρήση του νέου ονόματος.

«Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν» ανέφερε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.