Βαθύτατα εκτεθειμένος είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο λίγη ώρα πριν η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης παραδώσουν μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ακολουθηθεί η καθιερωμένη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η δικογραφία ακολουθήσει τη διαδρομή που προβλέπεται, μέχρι να φτάσει στη Βουλή.

Όταν η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε αντιληπτή από τους δημοσιογράφους, εκείνος αρκέστηκε να τους πει ότι βρισκόταν εκεί «για προσωπικό του θέμα».

Λίγη ώρα αργότερα όμως ένα δελτίο Τύπου ουσιαστικά διέψευδε τον ίδιο αφού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.»

Το ερώτημα που τίθεται, εκτός από τον ισχυρισμό περί προσωπικού θέματος ο οποίος διαψεύστηκε από το ίδιο του το υπουργείο, είναι με ποια θεσμική ιδιότητα βρισκόταν εκεί και ποια ήταν η αρμοδιότητά του να ενημερωθεί για μία συγκεκριμένη διαδικασία της Δικαιοσύνης.

Έμπειροι δικαστικοί συντάκτες αναφέρουν ότι είναι πρωτόγνωρη η παρουσία ενός υπουργού και μάλιστα με αρμοδιότητες άσχετες με το αντικείμενο της Δικαιοσύνης, να βρίσκεται στον Άρειο Πάγο τη στιγμή που ξεκινάει μία κορυφαία δικαστική διαδικασία εις βάρος πολιτικών προσώπων.