Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη προχωρούν από το πρωί της Δευτέρας, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ομιλία του στο συλλαλητήριο της Κυριακής για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κάνοντας λόγο για «εθελόδουλους» και για «αριστερόστροφο φασισμό».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, άφησε αιχμές κατά του Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;».

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την Κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυνάμεις και παράγοντες» πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης «που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για εθνομειοδότες και για αριστερόστροφο φασισμό. Καθείς εφ' ω ετάχθη» σχολίασε.

Τζανακόπουλος: Θλιβερή η πολιτική μετατόπιση του Μίκη Θεοδωράκη

Σφοδρή  επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντς ότι «η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μία θλιβερή εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις, για την πολιτική του στάση».

Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι» δεν ήταν μία ορθή επιλογή αυτή την οποία έκανε ο κ. Θεοδωράκης, να εμφανιστεί χθες και να μιλήσει μάλιστα με τον τρόπο που μίλησε».

Σχολιάζοντας τέλος μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης («αδέρφια μου ναζιστές») ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως ‘Αδέρφια μου ναζιστές’ ούτε για αστείο πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Φάμελλος: Ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν ει΄χα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του

Για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Προφανώς διαφωνώ με το Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού. Ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

«Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στη λογική του συναισθήματος

Για μια «συναισθηματική» συγκέντρωση έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να υποκύπτει στη λογική πολλές φορές του συναισθήματος». Φρόντισε, δε, να μιλησει και για καταστροφές αν συμβεί αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ALPHA 989 ότι «πολλές φορές αυτό οδήγησε σε καταστροφές τη χώρα». Επιχείρησε, ωστόσο, να ωραιοποιήσει την κριτική του λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί κάθε συλλαλητήριο είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο».

Κυρίτσης: "Αισχίστου είδους" η ομιλία

Βαρείς - ειδικά για τον Μίκη Θεοδωράκη - ήταν οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο ΘΕΜΑ 104,6 που έκανε λόγο για «άθλια» και «αισχίστου είδους» ομιλία που «βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Ράνια Σβίγκου: «Απογοήτευση για τον Μίκη Θεοδωράκη, δεν περιμέναμε αναφορές για Αριστερόστροφο φασισμό»

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναφερόμενη στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα, τόνισε πως τον «άκουσα με θλίψη και απογοήτευση» και πρόσθεσε πως τα σημεία που την ενόχλησαν πιο πολύ ήταν «τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού». Νομίζω ότι αυτά, πρόσθεσε, «είναι πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν, νομίζω… Πολλοί, δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη», είπε.

Ζαχαριάδης: Η χώρα έχει ματώσει από τον φασισμό

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις».

«Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ. Από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ο αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.

Μαντάς: Ακραίοι οι χαρακτηρισμοί του 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm επεσήμανε ότι ο ίδιος αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.

«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε από την Πάτρα: «Με στεναχώρησε η παρουσία του Μίκη δίπλα σε ναζιστές...».