Σεισμό στη Βουλή προκαλούν οι πρωτοφανείς, για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, καταγγελίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία για τη Novartis, η οποία από χθες το μεσημέρι βρίσκεται στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση μιλά ήδη για πολιτικό σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητούν ευθέως την αξιοπιστία των μαρτύρων.

Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως όσα εμπεριέχονται στις μαρτυρικές καταθέσεις δεν βασίζονται σε αντικειμενικό γεγονός αλλά σε εκτιμήσεις και λογικά άλματα των μαρτύρων, εκτιμώντας ότι παραπέμπουν σε μυθοπλασία. Στελέχη της αντιπολίτευσης σχολίαζαν μάλιστα δηκτικά ακόμα και το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» το οποίο αποδίδεται στον ένα μάρτυρα συνδέοντας τον «Μάξιμο» με το Μαξίμου. Το δεύτερο ψευδώνυμο το αποδίδεται σε μάρτυρα είναι το «Αικατερίνη Κελέση».

Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες προκαλούν τεράστια αίσθηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, για τον οποίο υπάρχει η αναφορά ότι έριχνε μεν τις τιμές στα φάρμακα, αλλά το έκανε επίτηδες για να προκαλέσει τις εταιρείες να του δώσουν μίζα! Για το ίδιο πρόσωπο υπάρχει αναφορά ότι δωροδοκήθηκε με 120.000 ευρώ, με τα χρήματα να μπαίνουν σε δεσμίδες στο σακάκι του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, το ραντεβού μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Φρουζή και του Αντώνη Σαμαρά κλείστηκε από τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό. Ο κ. Φρουζής μπήκε μάλιστα με BMW από την κεντρική είσοδο του Μαξίμου και, με «άνωθεν» εντολή, πάρκαρε ακριβώς μπροστά από τα σκαλοπάτια, προκειμένου να μη φανεί η τροχήλατη βαλίτσα με την οποία μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα κίτρινου και μωβ χρώματος. Στο ίδιο σκέλος εμπλέκεται ένας ακόμα συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Κι αυτό γιατί, σε ερώτηση για το ποιος καθόριζε την πολιτική υγείας, η απάντηση ήταν «ο Πτωχός και ο Λαζαριδης». Σε δεύτερη ερώτηση, για το πώς ο μάρτυρας γνωρίζει κάτι τέτοιο, η απάντηση ήταν πως «είδαμε μια καρτ βιζίτ του Λαζαρίδη στο γραφείο Φρουζή»!

Από εκεί και πέρα, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα χρήματα που έπαιρνε η εταιρεία της συζύγου του από τη Novartis αποτελούσαν προϊόν δωροδοκίας, με το ύψος τους να κυμαίνεται κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Για τον Άδωνι Γεωργιάδη υπάρχει η κατηγορία ότι έλαβε στο χέρι δυο εκατομμύρια ευρώ και 120.000 ευρώ (70.000+50.000) μέσω συνεργάτιδάς του. Παράλληλα, κατονομάζονται δυο συνεργάτες του που ίσως χρηματίστηκαν προκειμένου να επηρεάσουν την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, με το λογικό συμπέρασμα των μαρτύρων να είναι πως αφού χρηματίστηκαν οι συνεργάτες του «προφανώς γνώριζε και ο υπουργός».

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρεται ότι έπαιρνε τα χρήματα σε βαλίτσα και ότι έκανε ξέπλυμα μέσω εταιρείας υπολογιστών. Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι πήρε χρήματα για να ευνοεί τη Novartis, για τον Παναγιώτη Πικραμμένο ότι πήρε 100.000 ευρώ, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η καταγγελία ήταν πως, αφού χρηματιζόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Λιντζέρης του ΕΟΦ, που ήταν φίλοι του, τότε θα χρηματιζόταν κι αυτός.

Οι αποκαλύψεις που όσο περνούσε η ώρα έρχονταν στο φως προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των εμπλεκομένων οι οποίοι απειλούν πλέον με αγωγές και μηνύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θα απαιτήσει την άμεση αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων των προστατευομένων μαρτύρων προκειμένου να τους μηνύσει.