Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση της Novartis, καθώς όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των καταθέσεων των μαρτύρων με τους κωδικούς «Σαράφης» και «Κελέση» τόσο πυκνώνουν τα ερωτήματα. Οι μάρτυρες πιθανολογούν, εικάζουν, υποθέτουν και βγάζουν μόνοι τους συμπεράσματα ακόμα και για το ύψος της μίζας ανά πολιτικό πρόσωπο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: στην περίπτωση του νυν Επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου, ο «Σαράφης» επικαλείται στο κρίσιμο σημείο αόριστα την ίδια τη... «μαρτυρία» του διευθύνοντος συμβούλου της Novartis Hellas πως «δωροδόκησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο». Δεν διστάζει μάλιστα να δώσει μόνος του το ύψος της μίζας χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, κάνοντας την εκτίμηση με βάση τα μεγέθη των εταιρειών.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση που αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο: ο μάρτυρας εμπλέκει τον συνεργάτη του Δημήτρη Λιντζέρη στη βάση του ότι... «κυκλφορούσε ότι ο Λιντζέρης είναι ο ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας».

Τι λέει ο «Σαράφης» για Λιντζέρη και Βενιζέλο

Αλλά και η δεύτερη μάρτυς με κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση κινείται στο ίδιο μοτίβο: Στο σημείο που εμπλέκει τον Αντώνη Σαμαρά, ακολουθεί την ίδια τακτική, αναφέροντας μεν ημερομηνίες συναντήσεων, αλλά όταν καλείται να κάνει την κρίσιμη σύνδεση για τον χρηματισμό, περιορίζεται στον επίμαχο ισχυρισμό χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. 

Τι λέει η μάρτυρας «Κελέση» για Σαμαρά, Γεωργιάδη.

Πώς εμπλέκει η «Κελέση» τον Στουρνάρα

Αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη και προβληματισμένη σχετικά με την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Νovartis, καθώς τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποφύγουν άστοχες κινήσεις που θα ακυρώσουν το μέγεθος του σκανδάλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Βουλή του έκτακτου πολιτικού συμβούλιου με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν προέκυψε καμία απόφαση, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση κράτησε δυόμιση ολόκληρες ώρες και συζητήθηκαν όλες οι πιθανές εκδοχές για το θέμα.

Στην κυβέρνηση όμως επικρατεί και μία διαφορετικού τύπου σύγχυση: ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έσπευσε να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, λέγοντας δημόσια ότι εργάζονται στη Novartis, για να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα από τον αρμόδιο υπουργό: ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι, εκτός από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει την ταυτότητα των μαρτύρων: «Ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.