Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση της Novartis εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης, με τους αρμόδιους υπουργούς και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν, μεταξύ άλλων, το σενάριο της άμεσης αναπομπής του φακέλου της Novartis στη δικαιοσύνη, χωρίς σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση, ενδεχομένως, να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής.
Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.

Παρά το γεγονός ότι η όποια άποψη του τριμελούς έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα , θεωρείται βέβαιο πως πιθανή γνωμοδότηση του συμβουλίου ότι και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί θα μετρήσει καταλυτικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η γνωμοδότηση θα έχει προηγηθεί της συζήτησης είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση των δικαστών να προτείνει την αναπομπή του φακέλου στη δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η έρευνα για τυχόν αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του υπουργού, με χαρακτηριστικότερο το ξέπλυμα.

Σε ότι αφορά άλλωστε τη σύσταση προανακριτικής, υπάρχει η νομική άποψη ότι τα αδικήματα που περιγράφονται στο φάκελο έχουν παραγραφεί κι άρα, αν υπερισχύσει η άποψη αυτή, η επιτροπή θα είναι άνευ νοήματος. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα πρέπει να διερευνηθεί το πως θα συνεχιστεί η έρευνα της υπόθεσης αυτής από τη δικαιοσύνη.

Ο σκοπός, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι, σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του φακέλου της δικογραφίας στην δικαιοσύνη ώστε με έρευνα να διαπιστωθούν αδικήματα που δεν παραγράφονται (ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για παράδειγμα) και τυχόν ευθύνες και άλλων φυσικών προσώπων.

Διαβάστε: Τρέχουν στο Μαξίμου να μαζέψουν τη Novartis - H λύση του άρθρου 155