∆ιπλό µέτωπο τόσο µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο όσο και µε την Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται να έχει ανοίξει µε τους χειρισµούς του στο Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Πληροφορίες του «Secret» αναφέρουν ότι τόσο στο Φανάρι όσο και στην Αρχιεπισκοπή δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις διαδοχικές παρεµβάσεις της ηγεσίας της ελληνικής διπλωµατίας, η οποία προσπάθησε να φέρει σε σύγκρουση τη «µητέρα» Εκκλησία µε τη «θυγατέρα» της, όπως λένε κορυφαίοι παράγοντες και από τις δύο πλευρές, προκειµένου να εξυπηρετήσει τα δικά της σχέδια για την επίλυση του σκοπιανού ζητήµατος.

Και όλα αυτά, ενώ το µείζον ζήτηµα της σχισµατικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» αποτελεί ένα από τα θέµατα στην ατζέντα της συζήτησης Αθήνας και Σκοπίων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της Ιεραρχίας ήταν η αντίδραση του κ. Κοτζιά στο µεγάλο συλλαλητήριο της περασµένης Κυριακής στην Αθήνα, όπου η Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σύρου κ. ∆ωρόθεο, και άλλους ιεράρχες.

«Σήµερα διαψεύστηκαν οι δηµοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύµνια της Ν.∆., αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουµενικού Πατριάρχη», ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών στο Τwitter που ενόχλησε ιδιαίτερα τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και σύνολο της Ιεραρχίας.

∆ύο ηµέρες νωρίτερα, ο Οικουµενικός Πατριάρχης είχε κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιµετωπισθεί το κρίσιµο και λεπτό αυτό θέµα ειρηνικά και µε σύνεση». Αυτήν ακριβώς την έκκληση θέλησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ο κ. Κοτζιάς, βάζοντας «απέναντι» το Οικουµενικό Πατριαρχείο από την Εκκλησία της Ελλάδος. Κίνηση η οποία προκάλεσε έντονη ενόχληση στο Οικουµενικό Πατριαρχείο, καθώς σε καµία περίπτωση δεν ήταν αυτή η σκοπιµότητα της παρέµβασης του κ.κ. Βαρθολοµαίου.

«Ο δρόµος του κ. Κοτζιά, που ξεκίνησε από την ταύτιση της Εκκλησίας µε τη Χρυσή Αυγή και συνέχισε µε τη δήλωση που έκανε την Κυριακή, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος για όλους», λέει στο «S» συνοµιλητής του Αρχιεπισκόπου που έχει απόλυτη αίσθηση του κλίµατος που επικρατεί στην Ιεραρχία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη κάνουν λόγο για «ακατανόητη κίνηση».

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που αφορούν το µέλλον της σχισµατικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» της ΠΓ∆Μ, η οποία δηµιουργήθηκε στην περιοχή επί εποχής Τίτο και έχει κηρυχθεί σχισµατική από το Πατριαρχείο της Σερβίας, όπου ανήκε κανονικά. Ουσιαστικά, η συγκεκριµένη σλαβοµακεδονική Εκκλησία εγκατέλειψε στο παρελθόν κάθε διάλογο µε το Πατριαρχείο της Σερβίας, για να στραφεί στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Αυτό οδήγησε σε «µπουρλότο» τις σχέσεις του Πατριαρχείου Βουλγαρίας µε το Πατριαρχείο της Σερβίας, που αναγνωρίζει, όπως όλοι οι Ορθόδοξοι, µόνο την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, η οποία ελέγχει περίπου το 20% του ορθόδοξου ποιµνίου της ΠΓ∆Μ. Είναι χαρακτηριστικό, µάλιστα, ότι επί Γκρούεφσκι ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας ήταν φυλακισµένος.

Η σχισµατική «Μακεδονική Εκκλησία», στην οποία ανήκει το άλλο 80% των πιστών της περιοχής, είναι το θέµα για το οποίο έχει εκφράσει ζωηρές ανησυχίες η Εκκλησία της Ελλάδος και αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου µε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, µε τα γειτονικά πατριαρχεία, όµως, να προβληµατίζονται για το γεγονός ότι αποτελεί µέρος των διαπραγµατεύσεων µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, δεδοµένου ότι το ζήτηµα αυτό αφορά και είναι στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.