Νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται φαίνεται ότι θα γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του να περάσει έναν δύσκολο κάβο. Αυτόν που έχει να κάνει με τη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, τη μάχη αυτή τη φορά θα τη δώσει μόνος του, χωρίς δηλαδή την συνδρομή του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος θα επιδιώξει να παίξει το χαρτί της πολιτικής συντήρησης βλέποντας να καταρρέει δημοσκοπικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών και ενόψει του διαφαινόμενου συμβιβασμού στο θέμα των Σκοπίων, οι ΑΝΕΛ θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις απειλώντας και με αποχώρηση από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Δηλαδή, αναμένεται να δηλώσουν ότι διαφωνούν με τη σύνθετη ονομασία και με το γεγονός ότι οι συνταγματικές αλλαγές δεν έγιναν στον χρόνο τους και να παραδώσουν τις υπουργικές τους θέσεις.

Όπως έχουν αποκαλύψει και στο παρελθόν τα «Παραπολιτικά», πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που ενδεχομένως θα βολέψει το Μαξίμου και θα δώσει στον κυβερνητικό εταίρο την ευκαιρία να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με δήθεν σκληρή γραμμή για το θέμα των Σκοπίων προκειμένου να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά. Εάν ωστόσο η κυβέρνηση θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, για να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τη διακυβέρνηση, ή η αντιπολίτευση καταθέσει ψήφο δυσπιστίας, τότε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ -ενδεχομένως όχι όλοι- θα στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο κ. Τσίπρας προτιμήσει να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες, οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος μέσα από τη... γενναία στάση τους στο Σκοπιανό θα έχουν αυξήσει τις μηδαμινές, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιθανότητες να περάσουν το όριο του 3% και να επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή. Οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται να συνδέονται με την απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να τοποθετήσει τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, κάτω δηλαδή από τον Πάνο Καμμένο, κάτι που αρκετοί, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, βιάστηκαν να χλευάσουν. Παράλληλα σχολιάστηκε έντονα το γεγονός ότι για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας δεν επιλέχθηκε στέλεχος των ΑΝΕΛ (καθώς δεν διαδέχθηκε τον Κ. Ζουράρι βουλευτής από το κόμμα του κ. Καμμένου), αλλά η Μερόπη Τζούφη, η οποία προέρχεται μάλιστα από την ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ.  

ΝΕΟΣ «ΧΑΛΙΦΗΣ»  

Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο του ανασχηματισμού, οι κινήσεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την «τακτική» αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα ο Φώτης Κουβέλης πιθανόν θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Καμμένος δεν θα μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς και φυσικά στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, καθώς εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτές. Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του, που σήμερα εμφανίζονται ηττοπαθείς και έτοιμοι οι περισσότεροι να κινηθούν προς άλλους πολιτικούς χώρους. Με την αποχώρησή του, ωστόσο, από το κυβερνητικό σχήμα, ο Πάνος Καμμένος θα απευθυνθεί εκ νέου στο δεξιό, εθνικοπατριωτικό κοινό. Υπό την έννοια αυτή, η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα έχει την ευλογία του κ. Τσίπρα, αφού και αυτός θα επιχειρήσει να ενισχύσει το πιο κεντροαριστερό ή αριστερό προφίλ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Για τον Πάνο Καμμένο η αποχώρηση από την κυβέρνηση θεωρείται από κύκλους του Μαξίμου περισσότερο από αναγκαία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος είναι υπουργός Άμυνας, άρα αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την όποια λύση υπάρξει στο Σκοπιανό. Σημειώνεται ότι η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ο Τέρενς Κουίκ έχει το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού ως υφυπουργός Εξωτερικών, την ώρα που μεγάλες οργανώσεις της ελληνικής Ομογένειας διοργανώνουν ογκώδη συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Ερωτηματικό υπάρχει για δύο υπουργούς από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, καθώς η Ελενα Κουντουρά, που προΐσταται του υπουργείου Τουρισμού, και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης εμφανίζονται να είναι πιο ανοιχτοί στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Σκοπίων.

Εάν πάντως αποχωρήσουν τελικά οι έξι υπουργοί των ΑΝΕΛ μαζί με τον Βασίλη Κόκκαλη από το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και πάλι μπροστά στον προβληματισμό τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει. Με βάση ωστόσο την επιλογή του Φώτη Κουβέλη δεν θα έχει κανένα θέμα στο υπουργείο Άμυνας, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάσσεται εξαρχής υπέρ μιας τέτοιας λύσης για σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, ενώ, δεδομένων και των εντάσεων που υπάρχουν με την Τουρκία, έχει το ειδικό βάρος, θεωρούν στο Μαξίμου, για να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις τουρκικές ακρότητες.

Οι υπόλοιπες πάντως κυβερνητικές θέσεις, με εξαίρεση αυτή της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, εκτιμάται ότι θα μείνουν ακάλυπτες, αφού στα εν λόγω υπουργεία οι αρμοδιότητες μπορούν να «απορροφηθούν».

Κενή θα παραμείνει και η θέση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, αφού στη συνέχεια και μετά την ενδεχόμενη λύση του Σκοπιανού ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ρίξει εκεί το βάρος, αναθέτοντας σε στέλεχος του βασικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να αντιστρέψει το κακό κλίμα που θα διευρύνεται στη Βόρεια Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένους κύκλους της κυβέρνησης, ο… κανονικός ανασχηματισμός προγραμματίζεται για τις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και θα έχουν κλείσει τα δύο μεγάλα ζητήματα που θα έχει ανοιχτά μέχρι τότε η κυβέρνηση. Αφενός η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια και αφετέρου θα έχει προχωρήσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το θέμα των Σκοπίων.

Αμέσως μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός φέρεται να φιλοδοξεί να δημιουργήσει δομικά νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την άνοιξη του 2019.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Μαρτίου 2018