Του Κώστα Παπαχλιμίντζου 

Μέρα µε τη µέρα φαίνεται να «τσαλακώνεται» την τελευταία τετραετία το δήθεν «ηθικό πλεονέκτηµα» της αριστεράς, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν είναι τίποτε άλλο από ένας καλά δουλεµένος µύθος. Πολύ πριν φτάσουµε στο προκλητικό επίδοµα ενοικίου και στην παραίτηση του ζεύγους Παπαδηµητρίου - Αντωνοπούλου, µια σειρά µικρών και µεγάλων σκανδάλων (πέρα από αυτά που αφορούν τον συγκυβερνήτη Πάνο Καµµένο) και προκλητικών συµπεριφορών είχε σηµαδέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και την «πρώτη φορά αριστερά».

Το πρώτο σχετικό γεγονός, που εκνεύρισε ακόµα και τον κ. Τσίπρα, καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν στο Μέγαρο Μαξίµου έφτασε η πληροφορία ότι µια σηµαντική µερίδα κυβερνητικών βουλευτών διαµαρτύρονταν για την απόφαση του πρωθυπουργού να µην παίρνουν βουλευτικά αυτοκίνητα.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους εν λόγω βουλευτές και καυτηρίασε τη συγκεκριµένη συµπεριφορά. Λίγους µήνες µετά, τον Σεπτέµβριο του 2015, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία ∆ιάτµηση ΑΤΕ, της οποίας ήταν µέτοχος ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης, υπέγραψε εργολαβική σύµβαση µε την Περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι 3,9 εκατ. ευρώ.

Τα δηµοσιεύµατα της περιόδου µιλούσαν για διάφορα νοµικά τερτίπια, µε τα οποία πήγε να καλύψει γρήγορα την υπόθεση αυτή ο κ. Φλαµπουράρης, υποστηρίζοντας ότι είχε µεταβιβάσει τις µετοχές του, κάτι που έγινε «µε περίεργη διαδικασία», όπως είχε καταγγείλει η Νέα ∆ηµοκρατία. Λίγο αργότερα, τον ∆εκέµβριο του 2015, ο µύθος του ηθικού πλεονεκτήµατος «χτυπήθηκε» ξανά, καθώς ο τότε υπουργός Οικονοµίας Γιώργος Σταθάκης εµφανίστηκε να έχει ξεχάσει (;) να δηλώσει περί το 1 εκατ. ευρώ και ένα σωρό ακίνητα στο «πόθεν έσχες» του!

Τον Ιανουάριο του 2016, σάλος προκλήθηκε όταν άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν ηλικιωµένους κατά τη διάρκεια της πορείας για το Ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου του 2016 σάλο προκάλεσε στο πανελλήνιο η αποκάλυψη ότι ο κυβερνητικός φίλος κ. Καλογρίτσας χρησιµοποίησε… βοσκοτόπι στην Ιθάκη (που κοστολόγησε στα 100 εκατ. ευρώ) ως εγγύηση για τα χρήµατα που χρειαζόταν για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εµβέλειας.  

ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ

Ως προς τις off shore, ο ΣΥΡΙΖΑ τούς έχει κηρύξει φαινοµενικά τον πόλεµο, αλλά πιάστηκε να τις έχει βάλει από την πίσω πόρτα στο ίδιο του το... σπίτι! Το 2014, η κοµµατική εφηµερίδα «Αυγή» προέβη σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου και έτσι έγινε µέτοχος µια κυπριακή εταιρεία. Η απάντηση του εκπροσώπου της «Αυγής» ∆ηµήτρη Στούµπου, όταν ρωτήθηκε στη Βουλή τον Σεπτέµβριο του 2016 ποιος είναι πίσω από την off shore ήταν: «∆εν λέω το όνοµα, για να µη γίνει θόρυβος»…

Μόλις λίγους µήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση πέρασε στα κρυφά διάταξη στη Βουλή που προέβλεπε ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωµατούχοι µπορούσαν να µετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιµες» χώρες, ακόµα και αν αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονοµικών ως «φορολογικοί παράδεισοι»!

Παρόλο που η διάταξη άλλαξε στη συνέχεια, λόγω της κατακραυγής που ακολούθησε, το «κόλπο» έγινε, καθώς παράγει νοµικές συνέπειες και οδηγεί ακόµη και σε παραγραφή πιθανών αδικηµάτων, αφού ίσχυσε έστω και για λίγες ηµέρες.

Τον Οκτώβριο του 2016, όταν έσκασε σαν βόµβα η είδηση ότι ο Νίκος Παππάς είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα του Μαδούρο το 2013 µε τον δικηγόρο των off shore και των Panama Papers Αρτέµη Αρτεµίου, ο οποίος µάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ µπαινόβγαινε στο Μαξίµου, ο κ. Παππάς απάντησε ότι πράγµατι έγινε το ταξίδι αυτό, αλλά για… ψώνια: Για να διερευνηθούν δυνατότητες «σε σχέση µε αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ µάρκετ της Βενεζουέλας», όπως είπε.

Στο τέλος του 2016, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας έλαβε τη λεγόµενη «13η σύνταξη» που έδωσε η κυβέρνηση ως επίδοµα στους χαµηλοσυνταξιούχους και την επέστρεψε µόνο µετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα σχετικά δηµοσιεύµατα.  

ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ

Σκανδαλώδης, φυσικά, είναι και η οικογενειοκρατία που επικράτησε εξαρχής στα υψηλά κυβερνητικά κλιµάκια, µε τους διορισµούς συγγενών να δίνουν και να παίρνουν στα υπουργικά γραφεία. Ενδεικτικό είναι ότι αρχικά γενικός γραµµατέας Οικονοµικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια επικεφαλής στο οικονοµικό γραφείο του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο πρώτος ξάδερφος του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Τσίπρας, ενώ τη θέση του διοικητή του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ανέλαβε (αµισθί) ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του Νίκου Παππά.

Υπενθυµίζεται ότι ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε δηµόσια οµολογήσει ότι ως δήµαρχος Σφακίων διατηρούσε διπλό ταµείο στον δήµο του, ένα «µαύρο» και ένα «άσπρο», προκειµένου να έχει έσοδα, ενώ το τελευταίο περιστατικό που «θρυµµατίζει» τον µύθο του ηθικού πλεονεκτήµατος είναι η απίστευτη καταγγελία για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας, που έχασε τη ζωή της τον ∆εκέµβριο του 2015 κατά τη διάρκεια χειρουργείου ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκοµείο Ηρακλείου.

Το παιδί κατέληξε εξαιτίας «των µοιραίων λαθών και παραλείψεων» του προσωπικού, µε την αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του Παύλου Πολάκη, να φέρεται ότι έχει ευθύνη για την εξέλιξη του τραγικού περιστατικού. Για το ίδιο θέµα τα «Π» αποκάλυψαν ότι η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ διενήργησε έρευνα και συνέταξε δύο πορίσµατα επί της ίδιας εντολής που έλαβε: το ένα τον Μάιο του 2017 και το άλλο το 2018.

Αυτά εµφανίζουν µεγάλες αποκλίσεις µεταξύ τους. Εκεί όµως όπου ουσιαστικά αµφισβητήθηκε έντονα το λεγόµενο ηθικό πλεονέκτηµα της αριστεράς ήταν στην ανοχή που επέδειξαν το Μέγαρο Μαξίµου, η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί στις συµπεριφορές Καµµένου. Θυµίζουµε ότι ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα προκάλεσε την κοινή γνώµη µε τις αλλεπάλληλες συνοµιλίες του µε έγκλειστο στις φυλακές ισοβίτη, µε την παρουσία του σε καζίνο κατά την παραµονή του στο Λονδίνο και µε την υπόθεση αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Μαρτίου 2018