Το χαρτί του επόμενου πρωθυπουργού που μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδας μετά την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, παίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετραήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Ενας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή» δήλωσε στην ομιλία του στο «Μπόστον Κόλετζ». «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες» συνέχισε. «Όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο Κράτος Δικαίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε και τους λαϊκιστές που όταν έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. «Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα MME και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους» δήλωσε. «Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα.»

Οι εικόνες του Ιβάν Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο με το πιστόλι του σε κοινή θέα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Αποτελεί «κόκκινο πανί» ειδικά για τους Αμερικανούς από καιρό. Ο πρέσβης στην Αθήνα Τζ.Πάιατ επανειλημμένα έχει αναφερθεί αρνητικά στο ρόλο του εκ Ρωσίας ορμώμενου ολιγάρχη και στην ουσία αποθάρρυνε την οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επενδύσεις του στην Ελλάδα. Εχει δηλώσει ευθέως ότι ειδικά σε ότι αφορά στη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και την εξαγορά του καναλιού Έψιλον, πρέπει να ελεγχθεί η προέλευση και η ταυτότητα των χρημάτων του.

Η Πειραιώς καταγγέλει την κυβέρνηση Τσίπρα για τη «νέα διαπλοκή» που επιχειρεί να κτίσει ενώ υποτίθεται ότι σηκώνει τη σημαία της κάθαρσης κατά της «παλιάς διαπλοκής». Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν εκλεκτός και των δυο κυβερνητικών εταίρων. Η ΝΔ τον είχε χαρακτηρίσει «λαγό» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο μέρος του. Ο ολιγάρχης είχε χαρακτηρίσει τον Τσίπρα «Πούτιν» και είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε και η τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε για τη διαγραφή του προστίμου των 38 εκατομ. που είχε επιβληθεί για λαθρεμπόριο στην ΣΕΚΑΠ που είναι ιδιοκτησίας Σαββίδη.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. «Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων» συνέχισε. Πολλά στελέχη αφήνουν σαφείς αιχμές ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να εξασφαλίσει την ανοχή του προέδρου του ΠΑΟΚ στο σκοπιανό (πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης) με «αντάλλαγμα» ένα πρωτάθλημα.

«Να γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάθαρση ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού» δήλωσε η κυρία Σπυράκη. «Έχουν βουλιάξει οι ίδιοι στη λάσπη της διαπλοκής και είναι ανήμποροι να εφαρμόσουν το νόμο. Και επικίνδυνοι όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τον τόπο. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών με σημαντικούς αξιωματούχους. Την Τρίτη συναντήθηκε με το Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Mike Lee. Με τον κ. Lee ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε ζητήματα σχετικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, ενώ εστίασε στις θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο κύριος Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Αμερικανό γερουσιαστή την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Ο κ. Lee έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο κρατουμένων Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Το απόγευμα (22:00 ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ και διευθύντρια του τομέα Ευρωπαϊκών και Ρωσικών σχέσεων του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, κυρία Fiona Hill.

Οι στρατιωτικοί

Το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έφερε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, σε συζήτηση επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων.

Υπογράμμισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Τόνισε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας από την Τουρκία, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, εδώ και τώρα, να αντιδράσει στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους της»’δήλωσε.
«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να υποχρεωθεί να τηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα».