Χαμηλότερους τόνους για το τι πραγματικά σημαίνει έξοδος από το μνημόνιο κράτησε ο Γιάννης Δραγασάκης, τασσόμενος επίσης για άλλη μία φορά εναντίον της προληπτικής πιστωτικής γραμμής: Κάτι τέτοιο «θα ήταν ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο» είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι η έξοδος από το μνημόνιο «δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και ότι δεν θα έχουμε κανόνες».
 
Όσον αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μία νέα συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, που θα χρειαζόταν και έγκρισή από τα Κοινοβούλιά τους -μία συμφωνία «με την οποία δεν θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε μόνοι μας το μέλλον μας, ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο».
 
«Ο άλλος δρόμος είναι αντί να προσφύγουμε σε μία προληπτική γραμμή να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα έτσι ώστε εάν τα επόμενα χρόνια που θα έχουμε βγει στις αγορές υπάρξουν κάποιες αναταράξεις και έχουμε δυσκολίες θα έχουμε το δικό μας κουμπάρα κλειδωμένο. Και βρισκόμαστε στην φάση της οικοδόμησης αυτού του μετρου. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 4,5 δισ. ευρώ. Είμαστε σε μία πορεία θετική που σε λίγο θα έχουμε χτίσει όλο αυτό το απόθεμα που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες» είπε.
 
Απομάκρυνε δε τους θριάμβους για το τι θα σημαίνει η έξοδος από το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν σημαίνει απόλυτη έξοδο από τις υποχρεώσεις της χώρας: «Η έξοδος από μία κατάσταση χρεοκοπίας δεν είναι όπως το γύρισμα του διακόπτη. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε ότι δεν θα έχουμε κανόνες. Όχι. Εμείς οι ίδιοι πρέπει ανεξάρτητα από κανόνες να φροντίσουμε να μην επαναλάβουμε λάθη και παθογένειες του παρελθόντος. Όλα αυτά είναι αυτονόητα. Έχουμε φτάσει μετά από πολλές θυσίες και πολλά βάσανα του κόσμου σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο όμως είναι μία φάση εξόδου από όλη αυτή την κατάσταση. Οι συνέπειες είναι τέτοιες και έχουν τόσο βάθος ώστε η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία από τις προϋποθέσεις, ένα βήμα. Όχι ότι τελειώσαμε αλλά να μπορέσουμε να συγκροτηθούμε και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν».
 
Επιπλέον, επέκρινε την αντίληψη ότι «οι κυβερνήσεις τα κάνουν όλα καλά και οι αντιπολιτεύσεις έχουν σε όλα λάθος». «Εγώ βλέπω πολλές φορές η μεν κυβέρνηση να κοιτάει μόνο τα θετικά και για την αντιπολίτευση να υπάρχουν μόνο τα αρνητικά ενώ συνήθως και τα δύο αυτά έχουν μία συνοχή μεταξύ τους. Από την άποψη αυτή θέλω να πω ότι η χώρα από μία οδυνηρή εμπειρία έχει φτάσει στο σημείο να είναι στην τελική φάση έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή η φάση είναι λεπτή και απαιτεί προσοχή. Γι’ αυτό και ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να προσέξει τα λόγια του. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε σε ό,τι αφορά το δρόμο έξοδου από τα μνημόνια. Θα πρότεινα αυτοσυγκράτηση απ’όλους μας.Υπήρχαν δυνάμεις που προέβλεπαν ότι δεν θα κλείσει η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση και όμως έκλεισαν. Τωρα κάποιοι φέρνουν τον κατακλυσμό για το τι θα συμβεί αύριο. Έχουμε ένα σχέδιο που έχει θετική κατεύθυνση και έχει και πρόνοια όσον αφορά κινδύνους και τις δυσκολίες».