Στην επόµενη φάση της µονιµοποίησης του κοµµατικού της στρατού, που ήδη έχει τοποθετηθεί σε επιτελικά πόστα του ∆ηµοσίου, προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, προκηρύσσοντας «φωτογραφικούς διαγωνισµούς» για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραµµατέων, τοµεακών γραµµατέων και γενικών διευθυντών υπουργείων, η θητεία των οποίων έχει οριστεί για τέσσερα χρόνια, µε δικαίωµα ανανέωσης για µία φορά.

Με διάφορα νοµοθετικά τερτίπια, αµφισβητούµενες ως προς τη νοµική τους εγκυρότητα διαδικασίες -η Ν∆ κάνει λόγο για φωτογραφικές προκηρύξεις- προσαρµόζονται ώστε ο εκλεκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι ανάµεσα στους τρεις επικρατέστερους προκειµένου να µπορεί να τον επιλέξει ο αρµόδιος υπουργός.

Συγκεκριµένα, φαίνεται ότι προωθείται η παραµονή στην ανώτατη ιεραρχία του γενικού γραµµατέα Αθλητισµού Ιουλίου Συναδινού, της γενικής γραµµατέως Τουρισµού Ευρυδίκης Κουρνέτα, του ειδικού γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας Αντώνη Βορλόου, της γενικής γραµµατέως Οικονοµικής Πολιτικής Ελένης Παπαδοπούλου, κόρης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, της ειδικής γραµµατέως Συντονισµού του Ταµείου Ασύλου και Μετανάστευσης (υπουργείο Οικονοµίας) Λίλας Κόγου, του γενικού γραµµατέα Στρατηγικών Επενδύσεων (υπουργείο Οικονοµίας) Λόη Λαµπρινίδη, και µιας διευθύντριας του παραιτηθέντος υπουργού Οικονοµίας ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του µετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του, επίσης πρώην υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου, ελάµβανε επίδοµα ενοικίου, παρά τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία και των δύο.  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύµφωνα µε την επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλαν πρόσφατα προς την υπουργό ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη 37 βουλευτές της Ν∆ µε επικεφαλής τον αρµόδιο τοµεάρχη Γιώργο Γεωργαντά, η πλέον ενδιαφέρουσα προσέγγιση έγινε στην περίπτωση του κ. Συναδινού, όπου ως όριο προϋπηρεσίας στο ∆ηµόσιο τέθηκε ο χρόνος των 30 µηνών και την ηµέρα δηµοσίευσης της προκήρυξης ο εν λόγω γενικός γραµµατέας συµπλήρωνε 34 µήνες θητείας, ενώ, για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα, ζητήθηκε η γνώση δύο ξένων γλωσσών, η µία εκ των οποίων θα µπορεί να είναι και εκτός Ε.Ε. Και τούτο, διότι η δεύτερη γλώσσα του κ. Συναδινού είναι η ρωσική ως αποφοίτου του Κρατικού Ινστιτούτου Φυσικής Αγωγής της Μόσχας. Ακριβείς στην περιγραφή προσόντων είναι και οι όροι για τη θέση του διοικητικού γραµµατέα του υπουργείου Τουρισµού, όπου απαιτείται «απλή γνώση της αγγλικής γλώσσας» και υποχρεωτική 5ετής άσκηση δικηγορίας µε εµπειρία σε θέµατα δηµοσίου δικαίου».

Στο βιογραφικό της κ. Κουρνέτα αναφέρονται αυτά ακριβώς τα προσόντα. «Απλή γνώση της αγγλικής» θα πρέπει να έχει και ο διοικητικός γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας, όπως ο κ. Βορλόου, παρότι θα εκπροσωπεί το υπουργείο στον ΟΟΣΑ, την Ε.Ε., τη ∆ιεθνή Οργάνωση Εργασίας και άλλα φόρα του εξωτερικού. Αντιθέτως, θα πρέπει να γνωρίζει άπταιστα αγγλικά ο αναπληρωτής του!

Στο υπουργείο Οικονοµικών, «ενώ τα καθήκοντα όλων των γραµµατέων είναι περίπου ίδια», για τη Γενική Γραµµατεία Οικονοµικής Πολιτικής το προσοντολόγιο αλλάζει και ταιριάζει γάντι στην Ελένη Παπαδοπούλου.

Στο υπουργείο Οικονοµίας, αν και υποψήφιοι για την κάλυψη υψηλόβαθµων τοµέων θα πρέπει να κατέχουν πτυχίο µηχανικού, η θέση της ειδικής γραµµατέως Ασύλου και Μετανάστευσης µπορεί να καλυφθεί από οποιονδήποτε φέρει οποιοδήποτε πτυχίο, όπως η σηµερινή ειδική γραµµατέας Λίλα Κόγου, µε σπουδές στη Φιλοσοφική και ειδίκευση στα παιδαγωγικά. Προϋπόθεση «η καλή γνώση αγγλικών», σε έναν κατεξοχήν νευραλγικό τοµέα, ο οποίος διασυνδέεται απευθείας µε όλες τις αντίστοιχες δοµές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  

ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΕΣ  

Οι βουλευτές του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επισηµαίνουν κι άλλες παραδοξότητες στους διαγωνισµούς, τονίζοντας ότι για κάποιες θέσεις ο πτυχιακός τίτλος από ΑΕΙ είναι απλώς επιθυµητός και σε άλλες απαραίτητος. Οµοίως, οι µεταπτυχιακές σπουδές ή οι διδακτορικές διατριβές στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν κρίνονται ουσιωδώς. Ως προς την «εργασιακή εµπειρία», άλλοτε ζητείται 5ετής προϋπηρεσία (υπ. Εργασίας), άλλοτε 10ετής (υπ. Εσωτερικών), στις πιο πολλές 12ετής (υπ. Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ικαιοσύνης και Εργασίας) και στο υπουργείο Οικονοµίας 20ετής.

Όµως, αλλού η εµπειρία ζητείται να έχει αποκτηθεί από τον δηµόσιο τοµέα κι αλλού από τον ιδιωτικό, ενώ το συναφές αντικείµενο προϋπηρεσίας διαφέρει από διαγωνισµό σε διαγωνισµό. Σε κάποιες προκηρύξεις του υπ. Οικονοµίας υπάρχει ειδική απαίτηση «να µη συντρέχουν λόγοι συνταξιοδότησης εντός 8 ετών από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας».

Με τον όρο αυτό αποκλείονται οι εν ενεργεία υπηρεσιακοί παράγοντες µε βαθµό διευθυντή ή γενικού διευθυντή και, αντί τώρα να αξιοποιηθούν περαιτέρω ως διοικητικοί γραµµατείς, οδηγούνται στη συνταξιοδότηση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018