Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το αντίστοιχο επικοινωνιακό επιτελείο αναζητά εναγωνίως τη «βουλευτική γραμμή στήριξης». Και αυτό ενόψει της συζήτησης που είναι πιθανό να προκύψει τις επόμενες εβδομάδες για το όνομα της FYROM. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση είναι χρήσιμο να προετοιμαστεί διά παν ενδεχόμενον ένα «μαξιλαράκι» βουλευτών. Διαβλέποντας πως οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται στο όριο της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης, θεωρούν πιθανό ο κ. Καμμένος να κάνει κάποιο... απονενοημένο πολιτικό διάβημα.

Με βάση όλες τις εκτιμήσεις, το μόνο θέμα στο οποίο οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν περιθώρια (ύστατων) ελιγμών είναι το «Μακεδονικό». Διότι σε όλα τα ζητήματα που απορρέουν από το Μνημόνιο έχουν ταυτιστεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ψηφίσει όλες τις διατάξεις. Δεδομένου ότι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς φιλοδοξούν να φέρουν τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή τη συμφωνία με την κυβέρνηση Zάεφ, αφήνεται ευρέως να διαρρεύσει ότι ο κ. Καμμένος και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. θα αποχωρήσουν από τα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό.

Χωρίς, όμως, να αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα που τίθεται είναι τι στάση θα κρατήσει ο πρωθυπουργός. Θα δεχτεί την αλά καρτ συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. ή θα αναζητήσει πρόθυμους βουλευτές από άλλα κόμματα για να κρατηθεί στην εξουσία; Στο δεύτερο σενάριο έρχονται να «κολλήσουν» οι φήμες που κυκλοφορούν ευρέως στα δημοσιογραφικά γραφεία περί προσέγγισης με μια σειρά βουλευτές.  

«ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ»

Στην Κουμουνδούρου λογίζουν τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι ως τον πιο «κοντινό» βουλευτή. Και αυτό γιατί προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά, διατηρεί στενή προσωπική σχέση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσει την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση για το ονοματολογικό.

Ο κ. Δανέλλης δείχνει το τελευταίο διάστημα να είναι ψυχολογικά πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο Κίνημα Αλλαγής.

Αντιθέτως, οι δύο άλλοι βουλευτές του Ποταμιού που προέρχονται από την Αριστερά, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, δεν δείχνουν καμία διάθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, αν και αμφότεροι είναι πιθανό να ψηφίσουν τη συμφωνία με τη FYROM. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κοινώς, είναι αρνητικός στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά θετικός στο ονοματολογικό.

Από τους βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, εκτιμάται ότι ο Γιώργος Κατσιαντώνης από τη Λάρισα και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από τις Σέρρες δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου.

Στη λίστα των βουλευτών που μπορεί να στηρίξουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία εντάσσουν κάποιοι και τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Εχει επιδείξει μια πολύ μετριοπαθή στάση όλα αυτά τα χρόνια και επιλέγει να ψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί. Στους προαναφερθέντες θα μπορούσαν να προστεθούν και βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που δεν δείχνουν καμία διάθεση σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσεκτικοί παρατηρητές αναφέρονται στην (υπουργό Τουρισμού) Ελενα Κουντουρά, στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, στον Κωνσταντίνο Ζουράρι και στον (υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) Βασίλη Κόκκαλη.

Με βάση, λοιπόν, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μπορεί, πρώτον, να περάσει η συμφωνία για το όνομα της FYROM ακόμα και χωρίς τις ψήφους των ΑΝ.ΕΛ. και, δεύτερον, να προκύψει νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος κάνει ηρωική έξοδο και αποσύρει τη στήριξή του στον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας και τις μεγάλες κυβερνητικές αρρυθμίες και συγκρούσεις, παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες πως ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Απλώς, η συγκολλητική ένεση της εξουσίας παρατείνει, άγνωστο για πόσο, τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018