Σχέδιο άλωσης του κράτους με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από την κυβέρνηση και θα επιστρέψει στην Κουμουνδούρου βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα αναγνωρίσει καμία από τις διαδικασίες που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να τακτοποιήσει τα δικά της «παιδιά» αλλά και σε μια προσπάθεια να ελέγχει το κράτος ακόμη και όταν θα έχει ηττηθεί, βάζοντας εμπόδια στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Γι'αυτό και το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ είναι ότι όλες οι «παράνομες» προσλήψεις όπως τις αποκαλεί θα καταγγελθούν την επομένη των εκλογών.

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ΝΔ δεν αναγνωρίζει αυτήν τη διαδικασία» συνέχισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου».

Επισήμανε ότι, όπως ήδη έχει δεσμευτεί, «το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης». «Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος» τόνισε. «Θα αξιοποιηθούν όλοι» συνέχισε. «Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους γενικούς διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν».

Φωτογραφικές διατάξεις

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους. Κάνει λόγο και για τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις γραμματέων στα υπουργεία, με στόχο «να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία». «Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης μέσα από τον κομματικό έλεγχο του κρατικού μηχανισμού» τονίζουν κομματικές πηγές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει. Ανέβασε τον λογαριασμό στα 600 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, από τις προσλήψεις στο Δημόσιο 21.000 μόνιμων υπαλλήλων και 15.000 συμβασιούχων.

Η ΝΔ βγάζει στη σέντρα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές ότι, ενώ ήρθαν στην εξουσία για τους αδύναμους, τελικά φροντίζουν τους ημέτερους. Χαρακτηρίζει ως «ανέκδοτο» τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».

«Αυτό που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται "αποκομματικοποίηση" της δημόσιας διοίκησης δεν είναι τίποτε άλλο από μία απροκάλυπτη απόπειρα τοποθέτησης κομματικών, συγγενών και φίλων, σε θέσεις για τις οποίες η θητεία είναι καθορισμένη και προβλέπεται να λήξει πολύ μετά την αποχώρηση της παρούσας κυβέρνησης από την εξουσία», όπως αναφέρουν κομματικές πηγές.

Η στοχοποίηση αφορά κυρίως τη διαδικασία επιλογής διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, καθώς και των τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων. Η Πειραιώς έχει καταγγείλει ότι διαβιβάστηκαν σε υπουργικά γραφεία λίστες με ονόματα, προσόντα και λοιπά βιογραφικά στοιχεία υποψηφίων για τις θέσεις διοικητικών και τομεακών γραμματέων προκειμένου να «διευκολυνθεί» η πρόσληψη συγκεκριμένων προσώπων. Μεταξύ των διορισμένων είναι και ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς μεταξύ άλλων κατήγγειλε:

*Την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης στον νόμο.
*Την εσκεμμένη δίχρονη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, ώστε να συγκεντρώσουν οι σημερινοί κάτοχοι των θέσεων, συγγενείς και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την απαιτούμενη εμπειρία.