Με την λακωνική φράση που παραπέμπει στο σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» σχολίασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση την απόσυρση της υποψηφιότητας  του Ευστάθιου Μαρίνου για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Η  Πειραιώς θεωρεί ως επιτυχία της αυτήν την εξέλιξη, διότι με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν για τα έργα και ημέρες του Ε.Μαρίνου, οι τομεάρχες Γιάννης Βρούτσης και Γιώργος Γεωργαντάς στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, εξανάγκασαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση από την προσπάθεια της να τακτοποιήσει ένα ακόμη «παιδί» του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου, όπως ανέφεραν  κομματικές πηγές.

Η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη άφησε αιχμές για το «δήθεν “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στην περίπτωση Μαρίνου την περιέγραψε με ειρωνική διάθεση ως μια ιστορία “αξιοκρατίας, αποκομματικοποίησης”, η οποία πιστοποιεί παράλληλα το περιβόητο “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”.  

Ο κ.Μαρίνος ειδικός στην πληροφορική προτάθηκε από την κυβέρνηση να αναλάβει τον ΕΦΚΑ και να διαχειρίζεται τα χρήματα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Απέσυρε τελικά την υποψηφιότητα του μετά τις καταγγελίες τη ΝΔ. Σύμφωνα με τις τελευταίες λειτουργούσε στη λογική του «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει».Αν και ήταν σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. έδινε δουλειές αρκετών χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος. «Σήμερα αποκαλύπτουμε και κάτι άλλο: ότι ο ίδιος ο κ. Μαρίνος έχει ενταχθεί σε έργο της Η.ΔΙ.Κ.Α. μετά τα Χριστούγεννα του 2017, ενώ ήταν σύμβουλος εν ενεργεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για να λάβει αμοιβές που φθάνουν τις 45.000 ευρώ» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη. «Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από τη Διαύγεια».

Ο κ.Μαρίνος μεταβίβασε τις μετοχές του στον συνέταιρο του την προηγούμενη της εμφάνισης του στην Επιτροπή της βουλής. «Και μετά την απόσυρση του, παραμένει το θέμα της πολιτικής και ηθικής τάξης» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης. «Καλύτερα να μην μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν μαζευτεί πολλά» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.  

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει τις τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων, με τα κομματικά κριτήρια τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μια σαφής πολιτική τοποθέτηση. Και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, η θέση μας θα γίνει και πράξη» διαμηνύει η Πειραιώς.  

“Οχι”  Κυριάκου στη Φώφη  

Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κυρία Φώφη Γεννηματά, για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, μετά την επιστολή που του έστειλε. Της εξήγησε ότι για τη ΝΔ δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα συγκυρία. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις, που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Επίσης όπως επισημαίνει η Πειραιώς η πρόταση της ΝΔ για ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος «πηγαίνει πολύ πέρα από τα σωστά σημεία που θίγει η κυρία Γεννηματά».   Η ΝΔ απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τον ευχαρίστησε που υπενθυμίζει τις θέσεις της ΝΔ για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής Συνταγματικής αναθεώρησης «που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο».

«Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της ΝΔ στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών» τονίζεται στην ανακοίνωση.  

Για το Grexit στο ποδόσφαιρο  

Η θέση της ΝΔ είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου να αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις. «Αυτό όμως που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι όλη η ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη βαραίνει την Κυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Σπυράκη.

«Τρία χρόνια τώρα δεν εμπόδισε κανένας την κυβέρνηση να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο δεν έκανε. Η ΝΔ δεν θεωρεί ότι θα πρέπει η Εθνική Ομάδα και οι μεγάλες ομάδες να πληρώσουν μεμονωμένα περιστατικά».