«Σε 3 χρόνια πρέπει να συγκεντρώσουμε χαρτούρα 8 δισεκατομμυρίων σελίδων για Νοσοκομεία, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, Υπηρεσίες ΕΦΚΑ, Δικαιοσύνη».

Με αυτή τη φράση προανήγγειλε τον ψηφιακό προγραμματισμό της ΝΔ για την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το Σάββατο στον Σκάι. Όπως, μάλιστα, δήλωσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: «Είναι τέτοια η εξοικείωση με τους πολίτες, που νομίζουν ότι φτιάχνω τηλέφωνα! Μου το ζήτησε πολίτης σε περιοδεία!».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκαλύπτει, δε, ότι μία από τις πρώτες ανακοινώσεις Μητσοτάκη θα είναι οι νέες ταυτότητες. «Είναι σχεδόν όλα έτοιμα! Οι νέες ταυτότητες θα έχουν το σχήμα κάρτας τραπέζης ή διπλώματος οδήγησης νέας μορφής. Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν σύντομα νέα ταυτότητα, αφού ο κρατικός μηχανισμός μπαίνει στην τελική ευθεία για την έκδοσή τους, μετά την άψογη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, υπό τη γενική διεύθυνση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Τι προβλέπεται

Οι προδιαγραφές για νέες ταυτότητες:

  • Θα έχουν δεκαετή ισχύ και εγκυρότητα ταξιδιωτικού εγγράφου, όπως τα διαβατήρια, και θα έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής, για κάθε δημόσια χρήση.
  • Θα υπάρχει η φωτογραφία και τα εξής στοιχεία: Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ιθαγένεια, Ημερομηνία Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης και Ημερομηνία Λήξης, Αρχή Έκδοσης και Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (Card Access Number) και η υπογραφή του κατόχου.
  • Στην πίσω όψη θα υπάρχουν: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και Ομάδα Αίματος (προαιρετικά) και Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης με ενσωματωμένο τσιπ.
  • Για τις νέες ταυτότητες θα απαιτούνται: φωτογραφία, ψηφιακής μορφής που θα παραδίδεται από τον πολίτη, είτε απευθείας είτε από τις αρχές έκδοσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνη δήλωση για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών», των απαραίτητων για την έκδοση του δελτίου στοιχείων δημοτολογίου, βεβαίωση νοσοκομείου ή υγειονομικού εργαστηρίου, για την ομάδα αίματος, αν ο πολίτης το επιθυμεί.

«Εθνικό στοίχημα»

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ακόμη ότι «το 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ένα εθνικό στοίχημα: να επανασχεδιάσουμε τις δομές ενός νέου κράτους, πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αφιερώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να μετουσιωθεί αυτό το όραμα σε πράξη και να αλλάξει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε, παρά τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Το κράτος μπορεί να βελτιωθεί και να ψηφιοποιηθεί, διαδικασία με διαδικασία. Διεκδικούμε εντολή να σαρώσουμε το βαθύ κράτος την επόμενη τετραετία. Αυτό οι πολίτες το εισπράττουν ως μια απολύτως εφικτή πραγματικότητα, για να φτάσει το κράτος και η Ελλάδα εκεί που της αξίζει».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/6