Αμφισβητεί ευθέως τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα περί καθαρής εξόδου της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για λήξη του τρίτου προγράμματος και όχι για καθαρή έξοδο, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε νέες περικοπές συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές.

«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, πρόκειται για ένα ακόμη βρώμικο ψέμα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων του έρχονται» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα πρέπει να αναζητήσει πόρους από τις αγορές, «αλλά διατηρούνται οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει» όπως τόνισε.

Για μια «πολιορκημένη χώρα» έκανε λόγο από το Μεσολόγγι την Κυριακή. «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μια πολιορκημένη χώρα» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μια χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δική της έξοδο. Την έξοδο προς μια νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας». Η απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτήν τη νέα έξοδο είναι, πάνω από όλα, η ενότητα του λαού, όπως επισήμανε.

Συνταγματική αναθεώρηση

Η ΝΔ θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ «να πυροδοτεί τον εθνικό διχασμό είτε στήνοντας σκευωρία με τη Novartis με στόχο να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους είτε με το Σκοπιανό» δεν προσφέρεται για συναινέσεις. Η ίδια έχει προτείνει μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση του συντάγματος και έχει επισημάνει την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις. 

Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για όλα τα αναθεωρητέα άρθρα που θα προτείνει κάθε πλευρά, αυτά να ψηφιστούν τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της βουλής και να δοθεί το πράσινο φως στην επόμενη Βουλή, ανάλογα με την πλειοψηφία που θα προκύψει να τα αναθεωρήσει. «Όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί με εντολή του ελληνικού λαού θα ψηφίσει τις αλλαγές που θα γίνουν δίνοντας τη δική της σφραγίδα» ανέφερε κομματική πηγή. «Αφού ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει και άλλη τετραετία, γιατί φοβάται να πει ναι;» αναρωτήθηκε. «Δυστυχώς, οι συναινέσεις αυτές δεν διαμορφώνονται, με ευθύνη του κ. Τσίπρα και των γνωστών ιδεοληψιών της κυβέρνησής του. Δεν πρόκειται λοιπόν για αλλαγή στάσης εκ μέρους της ΝΔ αλλά σωστής ανάγνωσης των πραγματικών δεδομένων». Η ΝΔ θα λάβει τις αποφάσεις της την κατάλληλη ώρα, διαμηνύει η Πειραιώς.

Το Σκοπιανό

Ξεκάθαρη θέση για μια λύση-πακέτο και όχι «σαλαμοποίηση» του Σκοπιανού έχει πάρει η ΝΔ. Σχολιάζοντας την ενημέρωση που θα κάνει αυτή την εβδομάδα ο Κ. Κοτζιάς, κομματικές πηγές ανέφεραν ότι «ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να "ενημερώσει" τα κόμματα. Η ΝΔ εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση».

Θα ενημερωθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την "ενημέρωση" από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος μια κυβέρνηση σκορποχώρι να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.