Τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας επικαλέστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να διαπιστώσει ότι ο Νίκος Τόσκας είναι ένας επιτυχημένος υπουργός. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην προτροπή «κάντε πως κοιμάστε» της ΕΛΑΣ σε περίπτωση ληστείας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ανάλογες οδηγίες δίνει η Αστυνομία και σε άλλες χώρες.

Κατά τον υπουργό, σαφώς και πρέπει να αυξηθούν οι περιπολίες των αστυνομικών και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιφάσκει όταν λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ΕΛΑΣ, αλλά προτείνει μείωση των δημόσιων δαπανών.

Για την Τουρκία

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία κλιμακώνει και λεκτικά και πρακτικά την ένταση στο Αιγαίο αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποτρεπτική ισχύ που καθιστούν κάθε επιχείρηση της Τουρκίας στο Αιγαίο αδύνατη. «Δεν πρέπει, λοιπόν, να φοβόμαστε καθώς υπάρχουν και οι κατάλληλες διπλωματικές συμμαχίες» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, παρότι δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία, δεν μπορούν επίσης να λάβουν και την ιδιότητα του πρόσφυγα αν και εφόσον αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία. Δεν μπορούν να παραδοθούν στην Τουρκία, γιατί είμαστε κράτος Δικαίου και υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που το απαγορεύουν. Παράλληλα όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα , και τονίζω το εάν, ναι μεν δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία αλλά δεν μπορούν και να λάβουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, όπως αυτό ορίζεται από τη σύμβαση της Γενεύης» πρόσθεσε.

Εεπεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση την απόφαση και για αυτό το ζήτημα θα τη λάβει η ελληνική δικαιοσύνη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που βιάζεται και όχι η Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε καλή λύση, όχι λύση απαραιτήτως τον Ιούνιο» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στο ερώτημα αν ο Ιούνιος είναι το όριο για την επίλυση του ζητήματος. Ο ίδιος πάντως δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διπραγματεύσεων.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν επιτυχία Τόσκα

Ο κ. Τόσκας πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2017 σε σχέση με το 2016 καταγράφηκαν 13% λιγότερες ληστείες σε σπίτια, ενώ και άλλα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα. «Εγώ μιλάω με τα στατιστικά στοιχεία και όχι όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα» είπε στη συνέχεια. Ιδού λοιπόν τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Αττική, όπως έχουν παρουσιαστεί και αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ, της οποίας προϊσταται πολιτικά ο κ. Τόσκας: Οι διαρρήξεις οικειών ανέβηκαν από 12.793 το 2016, σε 12.809 το 2017. Οι διαρρήξεις αυτοκινήτων από 11.303, σε 12.431. Οι κλοπές αυτοκινήτων από 8.110, σε 8.913.

Σχεδόν όλοι οι δείκτες, όπως αποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία, ανέβηκαν από το 2016 στο 2017. Και είμαστε ακόμα στην αρχή του 2018. Ιδού ο πίνακας: