Το πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη τη ∆ευτέρα του Πάσχα το βράδυ στην ακριτική Ρω, όπου η εκεί φρουρά προέβη σε χρήση προειδοποιητικών βολών για να «αναχαιτίσει» την ύποπτη κίνηση στην περιοχή ενός ελικοπτέρου της τουρκικής Ακτοφυλακής, αποτελεί ασφαλώς τον πιο πρόσφατο και σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και γενικότερα στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών. Περιστατικό που, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς του, κατέδειξε για άλλη µία φορά το τελευταίο διάστηµα τη σαφή προσπάθεια από πλευράς του Μεγάρου Μαξίµου να κρατήσει «αποστάσεις» από το υπουργείο Εθνικής Άµυνας και κυρίως, βεβαίως, από τον πολιτικό του προϊστάµενο.

Πιο συγκεκριµένα: από τη µία πλευρά έχουµε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, και µάλιστα σπάνιο, καθώς σε µια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή -όπως είναι το ακριτικό και µε στρατηγική σηµασία νησιωτικό σύµπλεγµα της Μεγίστης (Καστελλόριζου), στο οποίο περιλαµβάνεται και η Ρω- η εκεί εδρεύουσα στρατιωτική µονάδα διατάζεται να κάνει χρήση πυρών εναντίον ενός ύποπτα και επικίνδυνα κινούµενου τουρκικού ελικοπτέρου και γι' αυτό το µείζον στρατιωτικό περιστατικό το υπουργείο Εθνικής Άµυνας αποφασίζει να µην εκδώσει καµία επίσηµη ανακοίνωση, για να ενηµερωθεί ο ελληνικός λαός.

Αντ' αυτού, έχουµε τις ενηµερώσεις «πηγών του ΓΕΕΘΑ προς τους στρατιωτικούς συντάκτες», πλήρη σιωπή από πλευράς του λαλίστατου κατά τα άλλα Π. Καµµένου, µε µόνη «αντίδρασή» του ένα tweet για την «Κυρά της Ρω» ∆έσποινα Αχλαδιώτη, και µοναδική «επίσηµη» αντίδραση αυτή «κύκλων» του Μαξίµου, δηλαδή του ίδιου του πρωθυπουργού, που προσπάθησε να υποβαθµίσει ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, έτσι και αλλιώς, σηµειώνοντας ότι «δεν αξιολογούµε ως µείζον το συµβάν, διότι δεν είχαµε παράβαση». Θυµίζουµε ότι στις 10 Απριλίου σηµειώθηκε και η πρώτη µετά το επεισόδιο στη Ρω αντίδραση από πλευράς της Ν∆ από τον αρµόδιο τοµεάρχη Εθνικής Άµυνας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος µε ανάρτησή του στο Τwitter επιτέθηκε στον υπουργό Άµυνας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κάποια επίσηµη ενηµέρωση για το συµβάν.

Θυµίζουµε ότι και στην επίσης εξαιρετικά κρίσιµη και ευαίσθητη κοινωνικά περίπτωση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στον Έβρο και εν συνεχεία της κράτησής τους έως σήµερα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης διαπιστώνεται πλήρης «διάσταση», αν όχι απόψεων, τουλάχιστον όµως εµφανώς διατυπώσεων στον χαρακτηρισµό της συγκεκριµένης ενέργειας.

Για «οµηρία» και «απελευθέρωσή» τους έκανε λόγο ο υπουργός και για «συνέχιση της παράνοµης κράτησής τους» µίλησε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άµυνας Φ. Κουβέλης, ο οποίος προφανώς και εκφράζει καλύτερα το «αριστερό πρόσηµο» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, του οποίου άλλωστε αποτελεί και προσωπική επιλογή για το συγκεκριµένο αξίωµα. Συµπερασµατικά, όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστηµα βλέπουµε να παίρνει το πάνω χέρι το Μαξίµου σε περιστατικά που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άµυνας και τον Π. Καµµένο να περιορίζεται σε ρόλο «δεύτερου βιολιού».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018