Νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί το σημερινό "μανιφέστο" του Νίκου Φίλη στη Βουλή με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει μήνυμα στο κυβερνητικό επιτελείο πως δεν υπάρχει έξοδος από το Μνημόνιο αν δεν υπάρξει απόσβεση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Λίγη ώρα μετά από την ομιλία Τσίπρα στο Καστελόριζο ο κ Φίλης από τη Βουλή και τη συνεδρίαση επιτροπής για το δημογραφικό έσπευσε να αποδομήσει τους θριαμβολογικούς τόνους περί εξόδου από τα Μνημόνια .

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους ζητώντας κούρεμα , ενώ σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι έξοδος αν δεν κουβεντιάσουμε πως θα μειωθεί η απόκλιση από την Ευρώπη. Η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει δύο προαπαιτούμενα: Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν. Βγαίνουμε (από το μνημόνιο) μάλιστα! Με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση;».

Ο κ. Φίλης έκανε εκτενή αναφορά και στο ζήτημα του χρέους δηλώνοντας πως εκεί που έχει φτάσει το ύψος του απαιτείται ονομαστική απομείωση δηλαδή κούρεμα.

«Χωρίς ονομαστική απομείωσή του της τάξης του 15% με 20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους» ηταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Εξέφρασε μάλιστα τον έντονο προβληματισμό του για ένα νέο φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική κοινωνία, τους φτωχούς εργαζόμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει μεταφορά της αποπληρωμής του χρέους το 2050 και να το φορτωθεί στην πλάτη του ένας γηρασμένος ελληνικός πληθυσμός.