Στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη παραπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση την Τουρκία για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μετά τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες έθεσε θέμα ανταλλαγής τους με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς η περίπτωση των οποίων έχει να κάνει με ένα σύνηθες διασυνοριακό επεισόδιο. Την ίδια στιγμή καταλογίζει επιπολαιότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Η Πειραιώς παραπέμπει τόσο στην κακή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα που αποτελεί σημείο καμπής για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όσο και στο γεγονός ότι ακόμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν διέψευσε τον Τούρκο πρόεδρο ότι του υποσχέθηκε ότι μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες θα του επιστρέψει τους Τούρκους αξιωματικούς.

Η Πειραιώς καταγράφει ως συγκριτικό πλεονέκτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη το ότι θεωρείται καταλληλότερος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική διαχείριση των εθνικών θεμάτων (pulse).

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της ΝΔ. «Και ο πρωθυπουργός με την κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να βάλει την Ελλάδα σε μια παγίδα, συνδυάζοντας την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

«Εάν το κάνουμε αυτό θα είναι τεράστιο ολίσθημα καθώς από εκεί και πέρα, μετά εάν οι Τούρκοι θέλουν κάτι από την Ελλάδα, θα κάνουν καμία "κασκαρίκα" και θα αναγκαζόμαστε να συζητήσουμε μαζί τους» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Στο στόχαστρο ο Κοτζιάς

Στο επίκεντρο της κριτικής της Πειραιώς βρέθηκε η κατάρρευση του κλειστού υπηρεσιακού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του ΥΠΕΞ επί μία εβδομάδα και μάλιστα εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. «Είναι σύμπτωμα παρακμής» τόνισε η ΝΔ. Αυτή η πολυήμερη αδυναμία επικοινωνίας, τόσο εντός του υπουργείου όσο και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τα υπουργεία και τις διπλωματικές υπηρεσίες των άλλων κρατών και τους διεθνείς οργανισμούς, «δημιούργησε μια τραγελαφική και χαοτική κατάσταση που έπληξε τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. «Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η κακοδιοίκηση και υποβάθμιση του πολύ κρίσιμου αυτού υπουργείου επί ημερών "ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΡΑΤΤΩ"».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χρεώνεται με ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση σε όλη τη γκάμα των εθνικών θεμάτων από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι το Σκοπιανό, που και αυτο οδεύει σε μη λύση, όπως φαίνεται, παρά τις αρχικές διακηρύξεις του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λύνει όπλα τα προβλήματα θα λύσει και το Σκοπιανό».

«Η αυταρχική νοοτροπία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και η πρωτοφανής κακοδιοίκηση οδηγούν το υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί άμεσα η κυβέρνηση γιατί αποβαίνει σε βάρος της χώρας» τονίζει η Πειραιώς.

Ψηλά η ασφάλεια

Η ασφάλεια παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση του Ρουβίκωνα στη γαλλική πρεσβεία, απέναντι από τη Βουλή που υποτίθεται ότι φυλάσσεται από αυξημένες αστυνομιές δυνάμεις, ο κ. Μητσοτάκης σε σχόλιο του στο Twitter επισήμανε ότι «η χώρα διασύρεται διεθνώς από μια ανίκανη κυβέρνηση που δεν θέλει ή -ακόμη χειρότερα- δεν μπορεί να συλλάβει μια φράξια τάχα αντιεξουσιαστών, πάλι έφυγαν σαν κύριοι...».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κυριακή την πλατεία Βικτωρίας όπου οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, παρουσίασαν στα περίπτερα τους το έργο τους για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και την προώθηση της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης διεθνώς. Πρόκειται για πρωτοβουλία του World Human Forum στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 25, οργανώσεις και φορείς. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η «ActionAid» μαζί με το «Victoria Square Project» και την «Ελληνική Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εθελοντές που στηρίζουν τις δράσεις για την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παρακολούθησε και την υπαίθρια συναυλία της πολιτισμικής χορωδίας «Πολυφώνικα». Επίσης, επισκέφθηκε την έκθεση «Πλανήτης 2030» που δημιούργησε η «ActionAid HELLAS» μαζί με 40.000 μαθητές από όλη τη χώρα. «Απέναντι στη γκρίζα Ελλάδα της μιζέριας και της κατήφειας, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, η οποία δημιουργεί, η οποία είναι αισιόδοξη και η οποία θέτει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον» δήλωσε. «Και χρέος μας και δουλειά μας είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή την Ελλάδα να την εκφράσουμε και να την υποστηρίξουμε».


Πόλεμος ΝΔ - «Δημοκρατίας»

Η Πειραιώς παίρνει ανοιχτά θέση κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία» και εμέσως καλεί τους νεοδημοκράτες να μην την αγοράζουν. «Επειδή η εφημερίδα "Δημοκρατία", όπως προκύπτει από το πρωτοσέλιδό της, παραδόξως εξέλαβε ως προσωπικές τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου και ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, η Νέα Δημοκρατία διευκρινίζει: 

«Η εφημερίδα "Δημοκρατία", που διατείνεται ότι υποστηρίζει την κεντροδεξιά παράταξη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας Δούρειος Ίππος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκδότες της άλλωστε όχι μόνον έχουν προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, αλλά δεν διστάζουν να τις εκθέσουν και σε δημόσια θέα, με κοινές εξόδους τους τα βράδια με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να γνωρίζουν τον πραγματικό ρόλο του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος. Όχι μόνον υποθάλπει τα έργα και τις ημέρες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά συχνά πυκνά προπαγανδίζει απόψεις ακόμη και της Χούντας. Με απλά λόγια η "Δημοκρατία" όχι μόνο δεν στηρίζει τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά τον υπονομεύει διαρκώς, εκτελώντας πιστά όσα της επιτάσσει η ανίερη συμμαχία της με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».