O Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί το πρώτο του -και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ενδιαφέρον- ταξίδι στη Μόσχα από την ημέρα που εξελέγη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Στο ενδιάμεσο, το έδαφος είχαν προλειάνει οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάιο του 2016 και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον Νοέμβριο του 2016.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη για σήμερα Πέμπτη περιλαμβάνονται οι εξής συναντήσεις:

Με τον πρόεδρο της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν και με Έλληνες επιχειρηματίες. 

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και γεύμα εργασίας από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της δυτικής συμμαχίας. Έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει και να εμπλουτίζει την εξωτερική της πολιτική. Επιδιώκουμε λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις με τη Ρωσία, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό -μια χώρα με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί» τονίζει στα parapolitika.gr συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

 Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στο ταξίδι του ο τομεάρχης Eξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Κώστας Αλεξανδρής, και η αναπληρωτής διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Κύρα Κάπη.

Μετά το Bloomberg, τους Financial Times, την ιταλική RAI, και το CNBC, και το ρωσικό πρακτορείο TASS προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Mε αφορμή την επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS. Στον πρόλογό του το πρακτορείο επισημαίνει, ακόμη, ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Με την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί μια επαναδιαπραγμάτευση των ελληνορωσικών σχέσεων με βασικότερο στόχο κυρίως τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας στην οποία ποντάρει η ηγεσία της ΝΔ.

Βέβαια οι κινήσεις αλλά και η απόφαση δεν ήταν ούτε απερίσκεπτη, ούτε είχε σκοπό οποιαδήποτε πολιτική «τρικλοποδιά» στην κυβέρνηση.

Μάλιστα οι -παλιάς κοπής- συνεργάτες ή στελέχη της ΝΔ θυμούνται την τελευταία φορά που Έλληνας πολιτικός επιχείρησε κάτι τέτοιο με κοινό παρονομαστή μάλιστα των δύο περιπτώσεων μια δύσκολη και ιδιαίτερης σημασίας συγκυρία.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος το 1979 έχοντας υπογράψει την Συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση.