Την έντονη αντίδραση της ΝΔ έχει προκαλέσει το αλαλούμ στην υπόθεση της παραχώρησης των γαλλικών φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό. Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει αρχικά το ιστορικό της υπόθεσης: «Μόλις προ τεσσάρων ημερών η κυβέρνηση, μέσω του νέου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι "θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο". Με δήλωσή της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ζήτημα των γαλλικών φρεγατών. Η ενημέρωση περιορίστηκε στο ότι συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, η αναβάθμιση των F-16 και το υποπρόγραμμα για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.