“Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει ήδη βγει εκτός ορίων”. Με τη φράση αυτή και με δραματικούς τόνους περιέγραψαν οι αρμόδιοι φορείς την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση των δομών προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.  

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου κατέθεσε επίσημα στοιχεία με βάση τα οποία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνωστίζονται αυτή τη στιγμή 13.600 άνθρωποι σε δομές οι οποίες είναι επαρκείς μόνο για 5.500 άτομα. Η περιφερειάρχης μίλησε για δραματική επιδείνωση της κατάστασης μέσα σε ένα χρόνο.

“Από την 1η Απριλίου έχουν έρθει στα νησιά του Β.Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο ίδιο διάστημα το 2017 ήταν μόλις 610. Η Λέσβος έχει 8.895 μετανάστες και πρόσφυγες και ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 3.050. Όλο το Αιγαίο πέρσι είχε 6.000 και φέτος έχουμε 13.500” είπε.

Η κα Καλογήρου απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των δομών ασύλου λέγοντας ότι με το υπάρχον προσωπικό θα χρειαστούν 35 μήνες  για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις ασύλου.

“Όσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν, όσα νομοθετήματα κι αν γίνουν , θα μείνουν κενό γράμμα αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου.Είναι άλλο να περιγράφει κάποιος την εικόνα και άλλο να τη ζει” κατέληξε η κα Καλογήρου.   Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος έδειξε ότι το νέο μέτωπο θα είναι ο Έβρος καθώς η γείτονα χώρα δείχνει να κατευθύνει ροές προς τα εκεί. 

“Το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει πολύ έντονο στον Έβρο. Θα το βρούμε μπροστά μας το καλοκαίρι. Φαίνεται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Φαίνεται ο τρόπος κατεύθυνσης από τη γείτονα χώρα. Θα αντιμετωπίσουμε κατάσταση ανεξέλεγκτη η οποία θα ξεπερνά τα 340 άτομα τη μέρα που λέει το Υπουργείο” είπε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος έδειξε ότι το νέο μέτωπο θα είναι ο Έβρος καθώς η γείτονα χώρα δείχνει να κατευθύνει ροές προς τα εκεί. “Το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει πολύ έντονο στον Έβρο. Θα το βρούμε μπροστά μας το καλοκαίρι. Φαίνεται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Φαίνεται ο τρόπος κατεύθυνσης από τη γείτονα χώρα. Θα αντιμετωπίσουμε κατάσταση ανεξέλεγκτη η οποία θα ξεπερνά τα 340 άτομα τη μέρα που λέει το Υπουργείο” είπε.

“Το Αιγαίο είναι καζάνι που βράζει. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι στο απροχώρητο. Οι 9.500 άνθρωποι προκαλούν μια κατάσταση εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση έτσι. Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι” είπε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Δραματική έκκληση απηύθυνε όμως και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Δήμητρα Σπαθαρίδου περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα απάνθρωπες συνθήκες φόβου και καθημερινών σεξουαλικών επιθέσεων σε απροστάτευτες γυναίκες . “Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Γυναίκες κινδυνεύουν από σεξουαλική βία. Κάθε μέρα οι γυναίκες δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις. Είδαμε ντόποθιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού . Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Η Αμάλ μια γυναίκα μόνη η οποία μένει στη Μόρια είπε: “Αν θέλετε να νιώσετε τι είναι πείνα και φόβος μην πάτε στη Συρία, ελάτε στη Μόρια”.