«Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας μας και το τελευταίο «οχυρό» στήριξης των αδύναμων να αντιμετωπίσουν την εισπρακτική σκληρότητα ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ενέργειας και την απειλή της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ευθύνη και προσθέτει:

Συγκεκριμένα η Δημοκρατική Ευθύνη επισήμανε:

«Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση αποτελεί η ΔΕΗ και οι δομές της να βρίσκονται υπό τον Κοινωνικό Έλεγχο και να αποσκοπούν στην Κοινωνική ευημερία και τη στήριξη αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας μας, με ενεργειακές πολιτικές, που να μην έχουν κατεύθυνση την στυγνή κερδοφορία αλλά τη βιώσιμη από τη μια πλευρά λειτουργία της ΔΕΗ και επίσης την κοινωνική ευαισθησία και στήριξη στον αντίποδα.

Για πολλά χρόνια η ΔΕΗ αποτέλεσε έρμαιο συμφερόντων και μικροπολιτικών, είτε συντεταγμένων εσωτερικών ομάδων, είτε εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων παροχών σε κοινωνικές ομάδες, που είχαν αποτέλεσμα να την οδηγήσουν σε απαξίωση τις υποδομές και σε εμπόδιση την εξέλιξη της. Το δε ισοζύγιο μεταξύ οφειλών προς την ΔΕΗ και δανείων της εταιρείας ανατράπηκε κατά τρόπο καταστροφικό.

Ήδη για πολλά χρόνια τα «συμφέροντα» μικρών ομάδων λειτούργησαν ανασταλτικά, σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ είτε κατεβάζοντας τους διακόπτες είτε μπλοκάροντας διοικητικές αποφάσεις.

Έτσι οδηγηθήκαμε σήμερα, που είναι πλέον ορατή η πλήρης κατάρρευση, με σπασμωδικές κινήσεις να γίνεται προσπάθεια διάσωσης σε ότι λίγο απέμεινε, χωρίς όμως σχέδιο ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για τους εργαζόμενους της που θα πληγούν.

Η επιδοματική αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΔΕΗ, πολύ απέχει από την προοπτική ένταξης τους σε άλλους εργασιακούς χώρους και επίλυσης του βιοποριστικού τους προβλήματος για το μέλλον.

Η κυβέρνηση και η παρούσα και οι προηγούμενες απλά απέφευγαν το πολιτικό κόστος. Αντί να προχωρήσουν σε προγράμματα και επενδύσεις που και τους εργαζόμενους θα διασφάλιζαν, και τις τοπικές οικονομίες, απλά χάιδευαν αυτιά και ανέβαλαν τη λήψη πρωτοβουλίας.

Η Δημοκρατική Ευθύνη ήδη στο Πρόγραμμα της έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που θα καταρχήν θα πληγούν να έχουν μια σημαντική προοπτική ενασχόλησης και εισόδημα από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την χρήση αναξιοποίητων εκτάσεων της ΔΕΗ και ανάπτυξη κοινών υποδομών παραγωγής ενέργειας, με μετοχική σχέση, εργασία και απολαβές από τους εργαζόμενους, που θα πληγούν από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο της μεταλλείων που εκμεταλλεύονταν η ΔΕΗ, η θέση μας είναι σαφής ότι αυτά αποτελούν κοινωνικό αγαθό για όλους, και για τους ιδιώτες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην εκμετάλλευσή τους, καταβάλλοντας φυσικά την αναλογούσα αξία των λιγνιτών σε χρήματα τα οποία θα πηγαίνουν σε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας και υποστήριξης των αδυνάτων, ιδίως για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια».