«Φαγούρα» έχει πιάσει την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ηµέρα µε την ηµέρα κλιµακώνονται οι εντάσεις µεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέµατα της επικαιρότητας. Η επόµενη µέρα των µνηµονίων, οι περικοπές των συντάξεων, το ζήτηµα της αναδοχής παιδιών από οµόφυλα ζευγάρια, η πώληση λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ, καθώς και το ενδεχόµενο των συµµαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι µερικά από τα θέµατα που φαίνεται να διχάζουν την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόµµατος, τη στιγµή που η κυβέρνηση εµφανίζεται να δίνει τη µάχη της για την έξοδο της χώρας από τα προγράµµατα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι «53» -όπως έγραψαν πρώτα τα «Π»εµφανίζονται να αµφισβητούν τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς για τη µεταµνηµονιακή εποχή, µε το επιχείρηµα «το µετά να αρχίσει σήµερα», ενώ όσοι ανήκουν στην Πλατφόρµα 2010 (Ρένα ∆ούρου, Γιάννης Μπαλάφας) και στη Σοσιαλιστική Τάση (οι προερχόµενοι από το ΠΑΣΟΚ) αποφάσισαν να συµπορευθούν µε τους προεδρικούς και να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για την έξοδο της Ελλάδας στη νέα εποχή.

Χαρακτηριστικό του αλαλούµ που επικρατεί στο κυβερνών κόµµα τη συγκεκριµένη στιγµή, είναι το γεγονός ότι, αφού ψηφίστηκε η πώληση των λιγνιτικών µονάδων ακόµα και από αυτούς που διαφωνούσαν, αµέσως εµφανίστηκε ένα νέο θέµα αντιπαράθεσης, το οποίο µάλιστα έχει να κάνει µε το απώτερο µέλλον και το πολιτικό «άνοιγµα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι «53» εµφανίζονται αρνητικοί στο να υπάρξει συνεργασία µε το Κίνηµα Αλλαγής, προκειµένου από κοινού να διεκδικήσουν κάποιους δήµους και περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη, ωστόσο, της οµάδας αυτής διευκρίνιζαν ότι η πλειοψηφία δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόµενο, αρκεί να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις για τη συνεργασία, καθώς οι συµµαχίες δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, µαίνεται ένας πραγµατικός πόλεµος στο εσωτερικό του κόµµατος µε αφορµή το θέµα της αναδοχής από οµόφυλα ζευγάρια.

Μια οµάδα δέκα βουλευτών έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό και την αρµόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, µε την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους γι’ αυτήν τη ρύθµιση, ζητώντας µάλιστα την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόµου. Οπως υποστηρίζουν, η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόµα ώριµη για ένα τέτοιο βήµα, ενώ άλλοι επικαλούνται και ιατρικούς όρους.  

Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Η άποψη αυτή θα λέγαµε ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς οι διαφωνίες αυτές στην πραγµατικότητα ακουµπούν στο ιδεολογικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και στο στίγµα που θέλει να αφήσει το κόµµα της Αριστεράς στην κοινωνία. Το γεγονός ότι οι διαφωνούντες -Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Καραγιάννης, Γιώργος Ντζιµάνης, ∆ηµήτρης Βέττας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Πέτρος Κωνσταντινέαςπροέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδηµοκρατίας, ενισχύει την επιχειρηµατολογία πολλών στελεχών από την τάση των «53», οι οποίοι κατά καιρούς εκφράζουν ενστάσεις για τη διεύρυνση του κόµµατός τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόµενος από τους «53» Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος έγραψε στο Facebook πως «το “πατρίς-θρησκεία-οικογένεια” είναι τρίπτυχο µιας άλλης πολιτικής παράταξης. Εάν δεν συµφωνείτε µε την πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου (....), µπορείτε να παραιτηθείτε και να δοκιµάσετε την τύχη σας σε άλλα πολιτικά κόµµατα, που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις σας».

Εντονα αντέδρασε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία µε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «στη µάχη απέναντι στον σκοταδισµό και τη συντήρηση κρινόµαστε καθηµερινά», ενώ αρκετά στελέχη από την τάση των προεδρικών, κάνοντας κριτική επί της ουσίας στα επιχειρήµατα των βουλευτών που διαφωνούν, έλεγαν ότι καταρχήν δεν πρόκειται για υιοθεσία αλλά για αναδοχή, που ελέγχεται τακτικότατα από τους κοινωνικούς φορείς του κράτους.

Φυσικά, το σοβαρότερο θέµα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί αρκετά στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, έχει να κάνει µε την επόµενη µέρα των µνηµονίων, το καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα, αλλά και µε τις υποχωρήσεις που ίσως αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να δώσει ένα τέλος στην επιτροπεία.

Στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Οµάδα αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία τους για όλα αυτά τα θέµατα, ενώ ο Νίκος Φίλης στην Πολιτική Γραµµατεία, παρουσία του πρωθυπουργού, εξέφρασε τον προβληµατισµό του για το αφήγηµα της κυβέρνησης σχετικά µε τα όσα λέει για καθαρή έξοδο.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης µε τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει οδηγήσει πολλά στελέχη στην αναµονή, καθώς κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει πού θα οδηγηθούν οι διαπραγµατεύσεις.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018