Εξωθεσμική παρέμβαση πέρα από κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας το  non paper του Πρωθυπουργικού γραφείου σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Μιλώντας από του βήματος της Βουλής ο κ. Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στη θεσμική λειτουργία υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάσχει από απόλυτη θεσμική σύγχυση, η οποία βλάπτει τη Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τα θεσμικά. Δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και τις λειτουργίες τους. Μας έχει κάνει φοβερή εντύπωση το non paper του γραφείου του πρωθυπουργού. Ποια είναι η διάκριση των εξουσιών; Από πού και ως πούυ έχει τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να εκφράζει κρίσεις επί εκκρεμούς δικαστικής υποθέσεως με βεβαιότητα; Πώς θα προασπίσουμε αυτό για το οποίο αυτή η χώρα έχει ματώσει;» είπε.  

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε μάλιστα την απορία αν βρέθηκε έστω και ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα λοιπά υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να διαμαρτυηρθεί για το εξωθεσμικό non paper.

«Ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο οποίο μετέχουμε ως χώρα; Κάθε φορά δεν ξέρεις και πού σταματά το κακό. Προσπαθούσα να σας πω πριν από μήνες ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα. Και σήμερα πάλι στο ίδιο βήμα προσπαθώ να πείσω μια κυβερνητική πλειοψηφία ότι πολύ περισσότερο δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Ροκανίζει το θεσμικό κλαδί στο οποίο κάθεται η χώρα. Λειτουργεί συνολικά εις βάρος της Δημοκρατίας. Η ΝΔ προσπάθησε να έχει επ' αυτού θεσμική απάντηση. Η απάντησή μας δεν στέκεται σε προστασία προσώπων και σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά είναι απολύτως θεσμική.Λυπάμαι που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.