Δώδεκα κυβερνητικές αποτυχίες, µε άµεση επίπτωση στην κοινωνία, αποτελούν τους ισάριθµους λόγους για τους οποίους οι Ελληνες πολίτες στρέφουν τα νώτα τους στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το παραπάνω συµπέρασµα προκύπτει τόσο από την ίδια την πραγµατικότητα, όπως περιγράφεται σε οικονοµικές αξιολογήσεις, όσο και από τις απαντήσεις που έχουν δώσει στα επίκαιρα θέµατα οι πολίτες σε όλες τις µέχρι σήµερα δηµοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί µέσα στο 2018. Αξιολογώντας κατά τοµέα κυβερνητικής ευθύνης τα αρνητικά πεπραγµένα της κυβέρνησης, διαπιστώνεται η οικονοµική χρεοκοπία της κοινωνίας.

Κι αυτό διότι έχει παγιωθεί µια µεγάλη αναντιστοιχία µεταξύ µιας κάποιας βελτίωσης ορισµένων δεικτών της ελληνικής οικονοµίας και της κατάστασης (βιοτικού επιπέδου) που βιώνουν οι Ελληνες. Μπορεί να µη χρειαστεί δηλαδή ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά προγράµµατα βοήθειας η χώρα, πλην όµως οι πολίτες χρωστούν στα δηµόσια ταµεία -από αδυναµία καταβολής των οφειλοµένωνπερίπου 100 δισεκατοµµύρια ευρώ. ∆ύο στους τρεις Ελληνες έχουν χρεοκοπήσει, ενώ οι απλήρωτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία υπερβαίνουν τα 35 δισεκατοµµύρια ευρώ. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος γερµανικής εφηµερίδας:

«Το κράτος αναρρώνει, ο λαός έχει χρεοκοπήσει». Οι δηµοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αρνητική εικόνα που έχουν σχηµατίσει οι πολίτες στο θέµα της οικονοµίας. Σε έρευνα της Rass, το 75% των πολιτών θεωρεί ότι η πολυδιαφηµιζόµενη από την κυβέρνηση έξοδος από τα Μνηµόνια δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονοµική και κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού.

Παράλληλα, η ανεργία όχι µόνο εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά η απειλή της έχει εξαναγκάσει τους νέους να έχουν δηµιουργήσει τη γενιά των... 100 ευρώ. Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, 127.000 εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα αµείβονται µε µηνιαίο µεικτό µισθό έως... 100 ευρώ.

Αλλοι 343.000 αµείβονται µε µεικτό µισθό µεταξύ 100 και 400 ευρώ. Το πόσο απογοητευµένη είναι η ελληνική κοινωνία το αποκάλυψε έρευνα της Public Issue, σύµφωνα µε την οποία το 78% πιστεύει ότι η κρίση θα διατηρηθεί για άλλα πέντε χρόνια, ενώ το 47% θεωρεί ότι θα διαρκέσει για πάνω από µία δεκαετία. Επίσης, άλλη έρευνα της Metron Analysis έδειξε ότι το 77% χαρακτηρίζει αρνητικά την οικονοµική κατάσταση, ενώ ένα 53% θεωρεί ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν.

Ακόµη, στις τελευταίες «Τάσεις» της MRB πρώτη στην αξιολόγηση των σηµαντικότερων προβληµάτων είναι µε 65,3% η ανεργία.

Η εγκληµατικότητα, επίσης, και η ανασφάλεια που προκαλείται από αυτή στους πολίτες έχουν µετατραπεί στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί οι ληστείες, οι διαρρήξεις και οι κλοπές παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει η κυβέρνηση. Το πρόσφατο περιστατικό του θανάτου, τελικώς, του 52χρονου επιχειρηµατία, τον οποίο πυροβόλησαν µέσα στο σπίτι του, αποτελεί δείγµα της κορύφωσης της εγκληµατικότητας στη χώρα µας, ενώ εκείνο που εξοργίζει τους απροστάτευτους πολίτες είναι ότι απελευθερώνονται συνεχώς επικίνδυνοι εγκληµατίες από τις φυλακές, µε το έναυσµα για το φαινόµενο αυτό να το έχει δώσει ο Νόµος Παρασκευόπουλου.

Η τελευταία δηµοσκόπηση της Pulse αποκάλυψε ότι το 68% των πολιτών είναι δυσαρεστηµένο µε το επίπεδο της ασφάλειας, ενώ ένα ποσοστό που συµµερίζεται τη δυσαρέσκεια αυτή είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόµµατος.  

ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

Την ίδια ώρα, το «Μακεδονικό» φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τις διαθέσεις της κοινής γνώµης έναντι της κυβέρνησης, ερεθίζοντας τα εθνικά ανακλαστικά των πολιτών, κάτι που διαπιστώνεται και στο ζήτηµα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέµα των Σκοπίων, η δηµοσκόπηση της Marc µε ανάλογο ερώτηµα κατέδειξε ότι το 74,5% των πολιτών είναι αντίθετο µε µια συµφωνία για το όνοµα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Το πόσο αρνητικά διατίθεται η κοινή γνώµη προς την κυβέρνηση όσον αφορά το Σκοπιανό προκύπτει και από το εξής: δεν απορρίπτει µόνο την ονοµασία, αλλά, το κυριότερο, θεωρεί λανθασµένους τους κυβερνητικούς χειρισµούς στο θέµα.

Και αυτό προκύπτει από το ότι το 57,1% των πολιτών σε έρευνα της Rass εκτιµά πως από τη λύση που επιδιώκεται περισσότερο θα ωφεληθούν τα συµφέροντα των Σκοπίων παρά τα ελληνικά!

Σηµειώνεται ότι ειδικά το συγκεκριµένο εθνικό θέµα φέρνει απέναντι στην κυβέρνηση δύο µεγάλες περιφέρειες, που, όπως έχουν δείξει όλες οι δηµοσκοπήσεις -ασχέτως του συγκεκριµένου θέµατος-, είναι πλέον απέναντι στην κυβέρνηση: αυτές της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Η πρώτη διότι τα ανακλαστικά της είναι πολύ ευαίσθητα στο θέµα της ονοµασίας και η δεύτερη διότι διακρίνεται για τα εθνικοπατριωτικά αισθήµατα των κατοίκων της. Στο ζήτηµα των Ελληνοτουρκικών, τον τόνο των διαθέσεων της κοινής γνώµης δίνουν το περιστατικό της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ο τρόπος χειρισµού της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε δηµοσκόπηση της Marc αξιολογούνται αρνητικά οι κυβερνητικοί χειρισµοί σε ποσοστό 60,1%, ενώ στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis µόνο το 12% θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να χειριστεί το ζήτηµα, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να λαµβάνει υπερδιπλάσιο ποσοστό (25%) ως προς την ικανότητα να χειριστεί αυτή το ζήτηµα των δύο στρατιωτικών. Στο θέµα της Novartis, η κυβέρνηση όχι µόνο δεν πέτυχε να δηµιουργήσει τις εντυπώσεις που θα ήθελε σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά, αντιθέτως, προκάλεσε την αίσθηση της σκοπιµότητας στον όλο χειρισµό. Ετσι, στη δηµοσκόπηση της Marc το 54,4% θεωρεί ότι το όλο θέµα ξεκίνησε µε στόχο να δηµιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος της αντιπολίτευσης και µόνο ένα 31,7% θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι επαρκή.      

Φτωχοποίηση συνταξιούχων

Σηµαντικό είναι επίσης ότι οι συνταξιούχοι είναι η περισσότερο πληγείσα τάξη λόγω του Νόµου Κατρούγκαλου. Ολοι είναι εναντίον της κυβέρνησης συνεπεία της βάναυσης φτωχοποίησής τους, έχουν δε σηµαντικό ρόλο ως τµήµα του εκλογικού σώµατος, καθώς ανέρχονται σε 1.600.000 πολίτες. Οπως εκτιµά το Ενιαίο ∆ίκτυο Συνταξιούχων, οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν έως και τρεις συντάξεις, καθώς µειώνεται κατά 18% η προσωπική διαφορά όλων των καταβαλλόµενων συντάξεων, ενώ µειώνεται κατά 18% η προσωπική διαφορά όλων των επικουρικών, καταργούνται τα οικογενειακά επιδόµατα, παγώνουν οι αυξήσεις µέχρι το τέλος του 2021 και καταργείται το ΕΚΑΣ για 280.000 χαµηλοσυνταξιούχους.

Σηµειώνεται ότι το 2021 σωρευτικά οι περικοπές θα ανέρχονται σε 2,88 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ και στο πεδίο των εισφορών ο συνταξιούχοι θα έχουν καταβάλει από το 2015 έως το 2021 επιπλέον εισφορές των 800 περίπου εκατοµµυρίων ευρώ! Πέραν αυτού, θα πρέπει για την τάξη αυτή να υπολογιστεί και ότι έχουν να χάσουν από τη µείωση του αφορολογήτου, ενώ τις διαθέσεις τους έναντι της κυβέρνησης τις επηρεάζει και το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη οι θεσµοί, συµπεριλαµβανοµένου του ∆ΝΤ, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν επιβάλει αυτοί τη µείωση των συντάξεων!

Οι πλειστηριασµοί της πρώτης κατοικίας αποτελούν άλλη µία αντικοινωνική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν αναφερόµαστε στις επαύλεις χρεοκοπηµένων επιχειρηµατιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηµοσκόπηση της Marc το εντυπωσιακό ποσοστό του 72% αναφέρει ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Η επίπτωση της συγκεκριµένης τακτικής σε βάρος της κυβέρνησης διευρύνεται από το γεγονός ότι σύνθηµα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»! Σηµειώνεται ότι στις τελευταίες «Τάσεις» της MRB το 52,9% υποστήριζε ότι σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασµοί ακινήτων.

Η φορολογική επιδροµή κατά της κοινωνίας αποτυπώνεται και στην έκθεση «Going for growth» του ΟΟΣΑ, η οποία θεωρεί δυσβάστακτο το βάρος για τους Ελληνες. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι µια οικογένεια µε µέσο µισθό 900 ευρώ πληρώνει στην Εφορία το 38,2% του εισοδήµατός της, τη στιγµή που στην Ιρλανδία, που ανέκαµψε, ο συντελεστής είναι 13,6%. Σηµειώνεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων στη χώρα µας φτάνει το 55% µαζί µε την εισφορά αλληλεγγύης. Είναι δε τόσο εξουθενωµένη η κοινωνία, ώστε στην τελευταία δηµοσκόπηση της «∆ιαΝΕΟσις» το 65% των ερωτηθέντων θέλει χαµηλότερη φορολογία.  

ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ

Στον τοµέα της δηµόσιας Υγείας, οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Συγκεκριµένα, τη µεγάλη αναντιστοιχία µεταξύ των µεγάλων επιβαρύνσεών τους και της µικρής πρόνοιας που το κράτος τούς παρέχει. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι πληρώνουν από την τσέπη τους, δηλαδή µε δικούς τους πόρους, όσα δεν µπορεί να καλύψει η χρηµατοδότηση από το κράτος των υπηρεσιών υγείας. Πράγµα που σηµαίνει ότι ο δηµόσιος τοµέας Υγείας είναι ανεπαρκής στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι πολίτες καταφεύγουν στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τοµέα µε δικό τους κόστος.

Ενα στα τρία ευρώ για τις υπηρεσίες Υγείας προέρχεται από τα νοικοκυριά, δηλαδή από τις οικογένειες που έχουν στα µέλη τους και άτοµα της «γενιάς των 100 ευρώ»! Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές απόπειρες παρέµβασης στη ∆ικαιοσύνη έχουν προκαλέσει αρνητικά αισθήµατα στους πολίτες, καθώς θεωρούν ότι η ∆ικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο προστασίας τους από τις κρατικές αυθαιρεσίες. Τις κοινωνικές αυτές διαθέσεις είναι φυσικό να ερεθίζουν οι κατά καιρούς καταγγελίες από τους δικαστικούς για παρεµβάσεις στο έργο και στην ανεξαρτησία τους.

Η Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, µε διάφορες αφορµές, ότι «συστηµατικά και µεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της ∆ικαιοσύνης, ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία, αλλά ως κυβερνητικός µηχανισµός...». Οι συγκεκριµένες αναφορές επηρεάζουν και τους πολίτες, αν µάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε όλες τις έρευνες για την εµπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσµούς η ∆ικαιοσύνη βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις µαζί µε τον Στρατό και την Εκκλησία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018