Ειδικό γραφείο για τα θέματα που άπτονται της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης θα συγκροτήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, κατά την τοποθέτησή του στη διημερίδα «ΥES WE CAN-NABIS» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, το νέο ειδικό γραφείο θα υπάγεται στη Διεύθυνση Φαρμάκου και θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνταγογράφηση και χορήγηση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Επίσης, θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αρμοδιότητα την εποπτεία της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα συνταγογράφησης.

Ακόμα, επίκειται η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης για τα κριτήρια και τις ενδείξεις συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση για τις ακριβείς διαδικασίες και προδιαγραφές παραγωγής κάνναβης για ιατρική χρήση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το θέμα της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η εισαγωγή κανόνων ορθής χρήσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τον τρόπο συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία μητρώου ασθενών και ο καθορισμών λίστας ιατρικών ειδικοτήτων που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική κάνναβη. «Αυτό διασφαλίζει ότι τα προϊόντα θα απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και δεν θα γίνουν αντικείμενο παράλληλης αγοράς», εξήγησε ο κ. Ξανθός.