Εσωτερικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει η διαχείριση του προσφυγικού. Η φλόγα των «53», η οποία άρχισε να σιγοκαίει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σήμερα φούντωσε και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η μόνη εστία. Πριν από λίγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τη συνολικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Δεν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών και διεθνούς προστασίας. Είναι δικαίωμα πρόσφυγα να έχει γρήγορη διαδικασία ασύλου» είπε αρχικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ύψωσε όμως τους τόνους για τη γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και απευθυνόμενη στον κ. Βίτσα τον κάλεσε να λάβει αποφάσεις. Η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση και επί της ουσίας να επιβάλλει στις χώρες μέλη της να «απορροφήσουν» πρόσφυγες.

«Όσο δεν μοιράζει πρόσφυγες στην Ευρώπη, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ή θα πνίγουμε ανθρώπους ή θα γίνουμε Ιορδανία. Θέλετε να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Περί αυτού πρόκειται. Δεν μπορούμε να είμαστε χωροφύλακες διπλοί. Όπως ενώθηκε το Βίζενγκραντ και έκλεισε τα σύνορα να ενωθεί και ο Νότος και να απαιτήσει από ΕΕ. Υπουργέ να πάρετε αποφάσεις. Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία και να απαιτήσουμε εμείς από την Ευρώπη και όχι η Ευρώπη από εμάς» είπε.

Βορίδης: Η πολιτική της Τασίας ήταν «περάστε ελεύθερα»

Η απάντηση στην κ. Χριστοδουλοπούλου τουλάχιστον για το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού δεν ήρθε από τον κ. Βίτσα αλλά από τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος την «φωτογράφισε» ως υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει προκληθεί.

«Η πολιτική της κ. Χριστοδουλοπούλου ως υπουργού ήταν 'περάστε ελεύθερα από την Ελλάδα να πάτε στην Ευρώπη'. Και τώρα λέει να χτυπήσουμε το χέρι. Επειδή η κ. Χριστοδουλοπούλου έχει γνώση των ευρωπαϊκών. Γνωρίζει αν είναι μέσα στον σκοπό της ΕΕ και αν έχουν εκχωρήσει κυριαρχία τα κράτη στην ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική; Είναι 'όχι' η απάντηση. Όταν έρχονται χώρες που θα πουν, εγώ δεν θέλω αυτό, τι ακριβώς λέμε να κάνουμε; Αυτό πώς θα το λύσετε;» είπε ο κ. Βορίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βορίδη και η απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος μίλησε για εσκεμμένη πολιτική ανοικτών συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ η οποία προκάλεσε αυτή την κατάσταση:

«Έμπαιναν καραβιές στη Μυτιλήνη. Έρχονταν καραβιές στον Πειραιά. Έφευγαν λεωφορεία για την Ειδομένη Και κάποια στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν ότι η αριστερή προσέγγιση δεν τους αρέσει και σήκωσαν φράχτες.

Ακολούθησαν σκληρές πολιτικές και είπαν ότι δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει χώρος ελεύθερης διέλευσης.
Η Ελλάδα δεν είναι ανοικτή στον οποιονδήποτε θέλει να περάσει τα σύνορά της. Εμείς με αυτό συμφωνούμε .Το εφαρμόσαμε και θα το ξαναεφαρμόσουμε" είπε