Αιχμηρή κριτική εις βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό άσκησε, με ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ο κ. Δημοσχάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο» και συμπλήρωσε ότι «ο αρμόδιος υπουργός έριξε την μπάλα στην κερκίδα και μεταφέρει το θέμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος».

Εξήγησε δε, πως «ο εκλογικός νόμος είναι αυτοτελής και ρυθμιστικός και μπορεί να συμπεριλάβει αυτή την πρόταση, η οποία κατετέθη δύο φορές από τη Νέα Δημοκρατία» ενώ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν διαφέρουν από αυτούς που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια στα χαρακτηριστικά ή τις προϋποθέσεις ψήφου.

«Είναι ένας νόμος απόλυτα δίκαιος, στοχευμένος και τεκμηριωμένος και θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση να τον συζητήσει στην Ολομέλεια. Είναι άκομψο ο αρμόδιος υπουργός να μεταθέτει το θέμα για το μέλλον», σχολίασε ο κ. Δημοσχάκης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, σημείωσε: «Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη αξία στις επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι προσηλωμένη σε μία δημοσιοϋπαλληλική φιλοσοφία και στο μεγάλο κράτος. Οι επενδύσεις θα έρθουν μόνο από ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλή φορολογία για επιχειρήσεις και κανόνες οικονομίας ενός σοβαρού κράτους. Οι επενδύσεις και οι δουλειές σχετίζονται άμεσα με το brain drain».

«Η μάστιγα μεταναστών αποτελεί, από κοινού με το δημογραφικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα» τόνισε και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να στερούμε από τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον το δικαίωμα στην ψήφο» κάνοντας λόγο για παθογένειες, όπως η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός.

«Οι απαίδευτοι και ανίκανοι αποτρέπουν τους μορφωμένους να μείνουν στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Δημοσχάκης.