Σε μια εποχή ευρύτερης πολιτικής απαξίωσης, η Νέα Δημοκρατία απάντησε στα σενάρια πρόωρων εκλογών με μαζική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων μελών στις εσωκομματικές εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ και συνέδρους εν όψει του Συνεδρίου που θα γίνει το Φθινόπωρο όπως ανακοινώθηκε χθες.

«Η ΝΔ ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες κι ανοίγει επίσης τα παράθυρά της σε κάθε νέα αντίληψη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έθεσε την ανανέωση του κόμνατος ως αναγκαία προυπόθεση για την προοπτική του από τότε που διεκδικούσε την ηγεσία. «Η ΝΔ διαμορφώνει μια νέα, μεγάλη, κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε. «Γίνεται η μεγάλη κοίτη στην οποία ενώνονται όλοι εκείνοι οι πολίτες, οι οποίοι όχι απλά θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά, αλλά προσδοκούν στο να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη Ελλάδα με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερο χαμόγελο».

Στα κυβερνητικά σενάρια για κατάτμηση της Β' Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό. Επανέφερε την πρόταση-πακέτο που κατέθεσε η ΝΔ το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β' Αθήνας, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.

«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί» δήλωσε στο «Βήμα». «Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές» τόνισε. «Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση μας η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα», προκάλεσε τον πρωθυπουργό.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε και το πως θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι περίπου 400.000 Ελληνες - οι περισσότεροι με πανεπιστημιακά πτυχία- που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης. Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούν να προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια και είναι θέμα των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι. Παράλληλα θα σπάσει η Β΄ Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες, περιορίζοντας το μαύρο πολιτικό χρήμα και διευκολύνοντας την επαφή των υποψηφίων με το εκλογικό σώμα.

Με βάση τις έρευνες που έχει στη διάθεση της η ΝΔ, θεωρεί ότι η μεγάλη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στους Ελληνες που μετανάστευσαν, τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση και γι αυτό αρνείται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να το συζητήσει.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει και είναι αδύνατο η ψαλίδα με το προβάδισμα των 10 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να ανατραπεί. «Η ΝΔ είναι πανέτοιμη για εκλογές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κι όσο πιο σύντομα αυτές γίνουν, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο.»

Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΝΔ καθώς θεωρεί ότι η κατανομή αποχής θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν βλέπω λόγο ύπαρξης κόμματος στα δεξιά μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα». «Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ ούτε στο μεταρρυθμιστικό κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια», εκτιμά.

Αριθμός ρεκόρ!

Την Κυριακή 155.000 ενεργά μέλη της παράταξης -αριθμός ρεκόρ όχι μόνον για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα- κλήθηκαν να εκλέξουν 4.050 εκπροσώπους: 66 προέδρους ΝΟΔΕ, 339 προέδρους ΔΗΜΤΟ, τα 9μέλη συμβούλια των Νομαρχιακών και των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων και 1.000 σύνεδρους οι οποίοι θα μετέχουν στην κορυφαία θεσμική διαδικασία της ΝΔ, στο επόμενο συνέδριό το οποίο θα είναι τακτικό και εκλογικό καθώς θα εκλέξει τη νέα Πολιτική Επιτροπή και το νέο γραμματέα του κόμματος. Ήταν η πρώτη φορά που στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν τα ενεργά μέλη - δηλαδή αυτά που είχαν καταβάλει την ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ- και όχι μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη στις τοπικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης. Την Τρίτη 15 Μαΐου, σε μια κίνηση ιδιαίτερου εθνικού συμβολισμού, θα παραστεί στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ίμβρο, τα οποία θα τελεστούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.